15/01/16 - 15:10h

U SUSRET NOVOJ SEZONI: Endi Marej – Pronaći novi nivo

 

Paradoksalno, uprkos tome što je drugu godinu za redom ostao bez velikog trofeja, i što nikada nije bio nemoćniji protiv Đokovića i Federera, olimpijski šampion nikada bolje nije stajao na ATP listi.

Marej

Marej


Jedina dva Gren slema u karijeri osvojio je 2012. i 2013, ali postoji realna osnova da Endi Marej prošlu godinu označi kao najbolju u karijeri.

Prvi put je završio sezonu na drugom mestu, osvojio četiri titule ( uključujući svoje prve dve na šljaci), ostvario skor 71:14 i odveo Britance do prve salatare još od 1936. I na kraju, ali ne i najmanje važno – potpuno se oporavio od operacije leđa koja je značajno usporila njegovu karijeru pre dve godine. Marej je u 2015. godini izgubio samo šest mečeva od rivala koji se ne zovu Novak Đoković ili Rodžer Federer.

E, baš ta imena su rak rana za Endija – u poslednje dve godine ukupno je igrao 1-15 protiv njih. Koliko god bio dominantan protiv ostatka Tura, ništa značajno neće osvojiti ako ne pronađe neki lek za pomenutu gospodu koju sigurno čeka mesto u Kući slavnih.

Da nevolja bude veća za Britanca, svi su izgledi da će se i Nadal ove godine ozbiljnije umešati u podelu kolača. Marej je izgubio tri od poslednja četiri meča protiv Španca.

Škot će u maju napuniti 29 godina, ali na terenu se ne vidi da ima problem sa tim. Ako na sve gore pomenuto dodamo da brani puno poena, ostanak u Top 5 na kraju 2016. mu se ne može sa sigurnošću prognozirati.

Najvažnije pitanje je: Može li Marej pronaći novi nivo igre kojim bi se suprotstavio najvećim rivalima, kao što je to učinio pre četiri godine kada je počeo da radi sa Ivanom Lendlom?

MAKSIMUM
Ponovo je zdrav, dobro deluje sa svojim trenerskim timom, nema problema protiv igrača izvan Top 5, i konačno je postao igrač za sve podloge. Da bi upisao treću GS titulu u biografiju, mora da „izmisli“ nešto protiv Đokovića i Federera.

MINIMUM
Minimun je ako ne „izmisli“ ništa. Đoković, Federer, Vavrinka – Ovog petka ne izgleda da ima puno šansi protiv njih.

ENDI MAREJ

Godina: 28
Trenutni ATP Renking: 2
Najbolji ATP Renking: 2
Skor u 2015: 71-14
Titula u 2015: 4
Gren slem rekord:
AO – finale 2010, 2011, 2013, 2015
RG – polufinale 2011, 2014, 2015
VMB – titula 2013
US – titula 2012

Olimpijske Igre: zlato 2012

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, Endi Marej, Rang Lista, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.