11/03/16 - 16:09h

Trend u savremenom tenisu: Tate teniseri

 

U modernom tenisu, tate teniseri postali su pravi hit. Čini se da Federer, Đoković i Marej odlično „kombinuju“ posao i porodicu, što ranije nije bio slučaj u teniskim krugovima.

foto: Facebook, Novak Djokovic

foto: Facebook, Novak Djokovic


Sama ideja o detetu, a onda i njegovo rođenje donosi mnogo promene u životu dvoje ljudi. Teško je uskladiti poslovne obaveze za bebom, ali dete u životu profesionalnog tenisera koji ima isuviše obaveza i odricanja je pravi izazov, čini se.

Ne tako davno, teniseri su bežali od te roditeljske odgovornosti, a oni koji su postajali očevi za vreme aktivnog igranja, nisu u nastavku karijera imali neki osvajački niz.

Pat Keš, Andre Gomez, Petr Korda, Albert Kosta, Boris Beker, Jevgenij Kafeljnikov i Andre Agasi osvajali su po jedan Gren slem od kad su postali roditelji.

Samo je Džimi Konors osvojio tri titule na Gren slem turnirima kao tata teniser, dok su bez titula ostali Džon Mekinro, Ivan Lendl i Stefan Edberg.

Statistika kaže da su u njihovom vremenu tate osvojile 10 od 115 Gren slem titula.

Sudbinu sličnu Lendlovoj, mnogi su predviđali i Rodžeru Federeru kada se njegova supruga (tada devojka) Mirka Vavrinec trebala poroditi prvi put.
Federer je o svojoj ulozi tate tenisera rekao:
Sve zavisi od toga šta vam je prioritet: tenis ili porodica. U mom slučaju… znate kako, ja volim svoju porodicu i tako je kako je.

foto: DailyMail.co.uk

foto: DailyMail.co.uk

Od jula 2009. kada je postao otac devojčica Šarlin Riva i Majla Rouz, do rođenja drugih blizanaca (dečaka Lea i Lenija) u maju 2014. godine, Švajcarac je osvojio dve Gren slem titule (Australijan Open 2010. i Vimbldon 2012. godine), a dva trijumfa ubeležio je i na završnom Mastersu.

Promene u životu i karijeri najuspešnijeg tenisera svih vremena od rođenja dece su primetne. Ono što se nije promenilo u porodici Federer je to da Mirka i dalje pomno prati Rodžerove mečeve, sada sa njihovo četvoro dece.

U godini kada je Federer po drugi put postao otac, Novak Đoković i njegova supruga Jelena dobili su sina Stefana.
Novakova karijera krenula je uzlaznom putanjom od kad je postao otac. Srpski teniser je od oktobra 2014. do danas osvojio 14 titula, od čega četiri Gren slem i dve na završnom Masters turniru.

Pred ovogodišnji Australijan Open, Đoković je izjavio da je njegov sin prvi put osetio da će se rastati, bar nakratko, i kako zbog toga nije bio raspoložen, što je u teniseru izazvalo veliku tugu.

Nakon pobede nad Endijem Marijem u finalu, Đoković je poslao poruku svom dečaku, koji je tatu bodrio od kuće sa mamom Jelenom. Na kameri, Novak je napisao: „Voli te tata“ i nacrtao srce.

Novopečeni tata u teniskom svetu je Đokovićev protivnik iz finala Australijan Opena – Britanac Endi Marej. Marej je najavio da će se povući iz Melburna ukoliko njegova supruga ode na porđaj pre završetka turnira. Ali, britanski teniser uspeo je da odigra finale prvog Gren slem turnira i vrati se kući, kako bi bio sa svojom suprugom Kim. U februaru ove godine, Kim i Endi dobili su kćerku koja nosi ime Sofija Olivija. Kako će očinstvo uticati na Mareja, tek ćemo videti.

Od tenisera iz vrha svetskog tenisa, decu imaju i Stanislas Vavrinka (kćerku), David Ferer (dve kćerke), te braća BrajanMajk (kćerku) i Bob ( jednu devojčicu i dva dečaka).

Čini se da su teniseri modernog doba našli ravnotežu između dve najveće ljubavi – porodice i tenisa, i da im deca donose dodatnu energiju u borbi na teniskom terenu.

Pročitajte još:

(Tenis Uživo, M. Petković)


Teme:   Endi Marej, Novak Djoković, Rodžer Federer, Teniseri, Vesti, Zanimljivosti


Komentari: 1

 
Ramo mart 12.o2.2o16 18 45h March 12, 2016 Odgovori

Bravo Nole, sretni smo i ponosni što te imamo. Iskreno se Bogu molim da ti sačuva zdravlje, a sve ostalo će doći po sebi. Živ nam i zdrav bio i Bog te sačuvao.

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.