29/04/19 - 13:15h

Tipsarević: Osećao sam mentalni umor; Novaku sam rekao da će opet biti prvi

 

Srpski teniser Janko Tipsarević je u Tenis podkastu pričao u dugom periodu tokom kojeg se mučio sa povredama.


– Moj život je u poslednje vreme bio manje-više vezan za bolnice, doktore i operacije. Za pet godina imao sam sedam operacija nogu. Kada je sve izgledalo u redu i kada sam se vratio u najboljih 50, pojavili su se problemi sa tetivama. U decembru sam počeo da treniram, možda sam ranije nego što je trebalo počeo sezonu, ali sam želeo da se vratim na teren. – rekao je on i nastavio:

– Možda zvuči loše ili glupo, ali je meni normalno da dam sve što imam, da je normalno da pokušam, da je normalno da pružim maksimum. Sada se više zabavljam na terenu nego kada sam bio osmi teniser sveta. Tada sam bio favorit protiv skoro svakoga, ali sam bio mlad i imao sam plan B u igri. Sada to nemam, moj plan A je da igram sa osnovne linije. Naučio sam mnogo od Rodžera Federera. Jedan od razloga za njegov uspeh je to što nema plan B. Zbog toga, postao je bolji taktičar.

Janko je kazao da je 2018. godine počeo da oseća mentalni umor zbog dugog perioda mučenja sa povredama:

– Ne mogu da kažem da sam razmišljao o povlačenju, ali sam počeo da se osećam mentalno umorno. To je bila peta godina mog pokušaja da se vratim i shvatio sam da se uvek desi nešto što nije u mojoj kontroli i što me vraća nazad. Nisam mogao ništa da uradim da osećam manju bol i to se prenelo na mene i moju porodicu. Ne mogu to da nazovem depresijom, možda u blažoj formi. Nisam razgovarao ni sa kim, moje telo je bilo na autopilotu. Ne mogu da kažem ni da nisam bio raspoložen, jednostavno sam bio ravnodušan, što je potpuno suprotno mojoj ličnosti.

Tipsarević se osvrnuo i na povredu koju je imao Novak Đoković:

– Mnogi misle da je Novak posle osvajanja Rolan Garosa 2017. godine doživeo mentalni slom, kao što se desilo Endiju Mariju kada je postao prvi teniser sveta. Neki misle da je to krivica gurua, dijete i druga s*anja… Razlog za sve to, po mom mišljenju, ne znam da li Novak deli to ili ne, to je faktor povrede. Kada osećate bol i pokušavate da uradite nešto neverovatno, onda se osećate demotivisano i na kraju to izgleda kao da poludite. Ne možete da napravite prave životne odluke zbog tog užasnog miksa povreda i mentalnog umora, sa čime se Novak suočavao jedan kratak period, osam meseci. Kažem, kratak period iz mog ugla, ja sam bio povređen pet godina. Ipak, vratio se i postao opet broj 1. Naučio sam od njega kako živeti tenis svaki dan. Kada sam ga sreo posle operacije lakta, video sam kako se ponaša i rekao sam mu da će sledeće godine u to vreme biti prvi. Smejao mi se jer je tada bio dvadeseti.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Janko Tipsarevic, Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.