17/07/12 - 18:34h

Tenis na Olimpijskim igrama (Blog)

 

Početak Olimpijskih Igara se bliži, a euforija povodom najvećeg planetarnog sportskog,i ne samo sportskog događaja je sve veća. Tenis postaje jedan od vodećih Olimpijskih sportova, a svi su izgledi da će predstojeće takmičenje u ovoj disciplini biti zanimljivije i kvalitetnije nego ikada.

Turnir će se igrati na Vimbldonskoj travi, a s obzirom da znamo da je Vimbldon nedavno završen i da je sezona na travi u toku, treba očekivati najkvalitetniji tenis. Takmičari dolaze potpuno spremni i adaptirani na aktuelnu podlogu, a samo igranje na terenima „Old England Cluba“ igračima i igračicama samo po sebi predstavlja posebno nadahnuće, tako da imamo sva prava da očekujemo vrhunski tenis na najvećoj sportskoj smotri.

Olimpijske igre u Londonu 2012

Istorija belog sporta kroz Olimpijske igre je vrlo zanimljiva. On je na programu bio još na prvim igrama u Atini 1896, a tu se zadržao do 1924. U tom periodu, 1896. I 1904 igrao se samo u muškoj konkurenciji, pojedinačno i u parovima. 1900. su uključene i žene, pojedinačno i u mešovitim parovima. 1908. i 1912. se pored tenisa na otvorenom igrao i tenis u dvorani, 1908.nastupli su muškarci pojedinačno i u paru, a žene samo pojedinačno, dok je 1912. takmičenje održano i u mešovitim parovima. 1920. i 1924. igralo se u svih pet disciplina. U periodu do Olimpijskih igara 1988.tenis se nalazio dva puta na programu kao demonstracioni sport, 1968. i 1984. godine. Posle 1988. je redovan na svim igrama i igra se u obe konkurencije, ali bez mešovitih dublova. 1896, 1900, 1904, 1988 i 1992 poraženi u polufinalu iz neobjašnjivog razloga nisu igrali za treće mesto, već su dodeljivanje po dve bronzane medalje u svim disciplinama.

Zanimljivo da je Ujedinjeno Kraljevstvo dosta ubedljivo na prvom mestu po osvojenim medaljama, ima ih 44 računajući sve teniske discipline. Srbija je na svom prvom pojavljivanju pod aktuelnim imenom osvojila i prvu medalju, Đoković je posle nesrećnog poraza od Nadala u polufinalu smogao snage i pobedivši Blejka doneo svojoj zemlji prvu olimpijsku medalju u tenisu. Novak je sada mnogostruko bolji nego što je bio tada, tako da treba verovati da će ovoga puta i medalja biti sjajnija. Od nedavno nije više prvi na svetu, verovatno mu je samo privremeno Federer oduzeo to zadovoljstvo. S toga Srbin počinje takmičenje kao drugi nosilac, ali realno je prvi favorit.

Novak Đoković, Peking 2008. godine

Čest je slučaj da najbolji teniseri dolaze na olimpijski turnir čisto radi reda, i ne pružaju ono što se od njih očekuje, pa se pojavi neko iz drugog plana i neočekivano zaseni favorite. Ne treba sumnjati da će naši junaci belog sporta dati sve od sebe da obraduju naciju medaljama,a videćemo za koliko će to biti dovoljno. Tipsarević najavljuje da će u duetu za Zimonjićem biti u završnici igara u Londonu 2012. i da su Srbi pored braće Brajan najjači dubl na turniru. Ta izjava svakako ohrabruje i govori o motivisanosti Tipse i Zimonje da oplemene svoje karijere najvažnijom medaljom. Dakle, od muškog dela tima se mnogo očekuje. Sigurno da je pritsak veliki jer oni sada direktno brane boje svoje države, ali ista je situacija i sa ostalim takmičarima, opravdano verujemo da će se momci snaći i ispuniti očekivanja, koja su ove godine veća nego ikada.

Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević

Kod devojaka je stanje potpuno suprotno. Niko u javnosti ne pominje eventualnu medalju. Doduše, situacija sa Anom i Jelenom prethodnih godina nam i ne daje pravo da se nadamo nekom odličju, međutim možda upravo to i bude prednost naših takmičarki. Imaju kvaliteta da uz malu pomoć sretnih okolnosti dođu do završnice, a možda rasterećenost i mala očekivanja nacije od njih upravo doprinesu njihovim uspesima.

Ana Ivanovic, Jelena Jankovic

Popularnost tenisa nikada nije bila veća. Ne samo kod nas već u celom svetu. Nikada se nije igralo ovako dobro, kvalitet igre generalno je na najvišem nivou, mečevi velike četvorke su spektakularni bez izuzetka. Sve je to doprinelo ogromnom globalnom rastu popularnosti inače već popularnog sporta. Najbolji dokaz za to je činjenica da na otvaranju Igara zastave svojih zemalja nose između ostalih Federer, Nadal, Đoković, Šarapova, Radvanska. Predstavnici velikih sportskih sila su teniseri i to dovoljno govori. Ove godine rekordan broj tenisera će nositi zastavu svoje zemlje. A Srbija je u toj konkurenciji imala najboljeg na svetu do pre osam dana, i možda glavnog favorita za zlato. Svakako podatak koji godi.

Naša stranica će pomno pratiti sva teniska dešavanja na Olimpijskim igrama, i zajedno sa vama zdušno će bodriti Noleta i ekipu da donesu nove radosti u naše domove.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Ana Ivanović, Dubl igrač, Janko Tipsarevic, Jelena Janković, London 2012, Mešoviti parovi, Nenad Zimonjić, Novak Djoković, Olimpijske igre, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti, Viktor Troicki


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.