13/01/22 - 21:05h

SZO: Nametanje obavezne vakcinacije treba da bude poslednja opcija

 

Svetska zdravstvena organizacija rekla je da nametanje obavezne vakcinacije treba da bude poslednja opcija i da ona ne treba da bude uslov za putovanja.


Tennis racket

Oni su izneli svoj stav povodom toga su australijske vlasti uvele obaveznu vakcinaciju kako za svoje stanovnišvo, tako i za sve koji ulazi u zemlju,a vezano za Novaka Đokovića koji je u Australiju doputovao sa medicinskim izuzećem.

Novak je po sletanju na aerodrom u Melburn zatvoren u imigracioni hotel usled “problema sa vizom”, ali je podneo žalbu na sudu, a presuđeno je u njegovu korist.

Izvršni direktor Hitnih programa SZO, doktor Majk Rajan, rekao je da ne treba uvoditi obaveznu vakcinaju, osim u krajnjem slučaju:

– Nametanje obavezne vakcinacije posmatramo kao poslednju opciju, u slučajevima velikih epidemija. Da, postoje okolnosti u kojima SZO podržava obavezu vakcinacije, ali i tada je to stvar osnovnog principa – treba informisati ljude, objasniti im važnost vakcinacije, obrazovati ih po tom pitanju i razgovarati sa njima kako bi se razjasnile sve njihove nedoumice.

Uvek zahtevamo da postavljanje vakcinacije kao obavezne bude veoma jasno objašnjeno, da bude vremenski ograničeno, ali da u isto vreme vlasti nastave da objašnjavaju svojim ljudima zašto to rade i da nastave sa pokušajima da građanima objasne dobre strane vakcine pre nego što pristupe uvođenju obavezne vakcinacije.

Direktor Odseka za imunizaciju, vakcine i biologiju SZO Ketrin O’Brajan istakla je da treba poštovati vakcinalni status pojedinca:

– Besplatan i potpun, bezbedan i efikasan sistem vakcinacije je apsolutni prioritet pre nego što se pribegne obaveznoj vakcinaciji, ali i ona mora da bude vođena osnovnim principima.

Iz tog razloga SZO ne postavlja vakcinaciju kao obaveznu i ne postoji preporuka sa naše strane da vakcinacija bude obavezna i da ona bude preduslov za internacionalna putovanja, iako uvek treba poštovati vakcinalni status svakog pojedinca i uslove koje neko prolazi zbog putovanja bio vakcinisan ili ne.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 2

 
Snezana January 14, 2022 Odgovori

Koja vakcina…ja je imam i opet placam test….koga pravite budalom, trujete nas sa vakcinom….nikom ne vrijedi vaksinacija…. vi svi mrzite Srbe, nedate da Djokovic igra bojite se da ce biti najbolji u svijetu. Da sam mjesto njega sad i nikad vise u vasu zemlju nebi usla

 
Snezana January 14, 2022 Odgovori

Sad nam je svima jasno da mrzite srbe,,,,, dobro je da znamo ko nas mrzi, svjetske sile bi najbolje volili da ne postojimo na ovoj zemlji, samo u Srbiji imamo 420 nasija i uvek nas napadate , tako ne volite ni Republiku Srpsku. Republika Srpska je nasa Majka i Srbija,,, da se odvojimo da nas vise nemozete kritikovati za sve da smo mi krivi,pustite nas da zivimo svoj zivot i tu ima razlicite nacije, zahvaljujemo se Dodiku i Vucicu koji imaju dusu i srce,Ostavite nas na miru i pustite Djokovica da igra, nije ni kriv ni duzan nikom.Djokovic vam je pomagao humano, on je dusa i srce od covjeka koji se bori svugde u svijetu humano pomazuci svima, Djokovic je porodican covjek , ima dusu i razumijevanja za svakog, svjetske sile necemo vam zaboraviti sta ste uradili i koliko nas mrzite

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.