15/12/21 - 15:15h

Svrstava se među najbolje, Nik Bolitijeri

 

Uspeh samog igrača ne zavisi samo od njegovog talenta, posvećenosti i rada. Takođe je važno da kroz karijeru ima i dobrog trenera iza sebe.


Nick Bollettieri

Najuspešniji igrači poput Novaka, Nadala ili Rodžera imaju iza sebe čitav stručni štab ljudi koji brinu o njima i njihovim potrebama kako bi oni razmišljali samo o izlasku na teren i predstojećem meču. To naravno nema svako i mnogi igrači ne mogu da priušte fizioterapeuta ili još neku dodatnu osobu koja će sa njima putovati i brinuti na turnirima. Još teže je tako nešto imati u samom početku karijere. Ali baš u toj ranoj fazi početka važno je da sa vama rade pravi ljudi. Neki nemaju sreće i rade sa onim čime raspolažu, a neki su imali sreće ili su uspeli da dođu do jednog od najpoznatijih teniski trenera na svetu. Osoba o kojoj pričamo je trenirala mnoge najuspešnije tenisere na planeti, a od te grupe čak 10 njih je bilo na poziciji broj 1 svetske ATP rang liste. U tu listu se ubrajaju teniserke poput Serene i Venus Vilijams, Jelene Janković , Monike Seleš i Marie Šarapove, dok je kod tenisera trenirao Borisa Bekera, Andrea Agasija, Pita Samprasa i mnoge druge.

Andre Agassi and Nick Bollettieri

Čovek koji je toliko dobro poznavao tenis, Amerikanac Nik Bolitijeri, nikada se nije profesionalno bavio tenisom. Da bi osnovao svoj teniski kamp pozajmio je od prijatelja million dolara 1981. godine što je, ispostaviće se, bila veoma dobra odluka. Posao teniskog trenera uopšte nije lak. Boleteri ga je obavljao na odličan način. Kroz njegovu akademiju su prošli brojni teniseri, a jedan od njih je i Miomir Kecmanović. Kada nije na teniskom terenu Bolitijeri drži javne nastupe i predavanja, napisao je i knjigu sa uputstvima kao teniski priručnik, a ušao je i u tenisku kući slavnih 2014. godine. Nik Bolitijeri sada ima 90. godina, a kroz svoji karijeru definitivno je pokazao umeće u trenerskom zanatu i zasluženo će ostati upamćen kao jedan od najboljih teniskih trenera na svetu.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Nik Bolitijeri, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.