04/06/19 - 14:54h

“Stvari su takve kakve jesu, igram dobro, ne treba preuveličavati…”

 


Najbolji teniser sveta Novak Đoković pričao je o promenama u tenisu za koje veruje da će se u budućnosti desiti, kao i o tome o čemu razmišlja tokom dramatičnih mečeva.


Source: Matthew Stockman/Getty Images North America

– Odbojka je dobar primer. Promenila je i svoju publiku kada je promenila pravila – bile su tzv. ‘promene’ i igralo se do 15 poena, da bi se potom prešlo na 25 poena za osvajanje seta. U početku je bilo čudno i mnogi su osuđivali tu promenu kao što je to obično slučaj kod velikih promena koje utiču na celokupni sport, na bodovni sistem. Obično naiđete na veliku osudu i ako se taj talas izdrži, ako iza svega stoje vizionari koji to mogu da potkrepe i da jednostavno prikažu da je bolje tako, obično su onda svi zahvalni što se to desilo”, počeo je Đoković na plastičnom primeru da objašnjava da bi nešto slično moglo da se dogodi i u tenisu. – rekao je Đoković poredivši promene koje bi se mogle desiti u tenisu.

Na Next Gen turnir u Milan je dobra prilika da se nova pravila isprobaju, ističe on.

– Neke stvari implementirane na tom događaju imale su više, neke manje smisla, barem iz moje perspektive. Objektivno, moraćemo da pravimo modifikacije kako bismo nekako držali korak sa savremenim svetom i milenijalcima koji imaju manje pažnje. Ne verujem da će nešto da se izmeni iz korena jer je tenis jedan ‘star’, tradicionalni sport i kao individualni se razlikuje od drugih sportova. Ipak, od početka ove godine imamo sat koji otkucava vreme, kada izađemo na teren imamo samo minut da dođemo na mrežu, pa sekunde između servisa, ako prekoračite dobijete opomenu. kazao je Novak i dodao:

– Vidim kamere u prolazima i hodnicima , čak i nekim delovima svlačionice, teretane, nešto što nije bilo slučaj ranije – pokušavaju od tenisa da naprave Velikog brata, ali u suštini takav je svet i društvo u kojem živimo. Ne samo mi u tenisu, nego kod svega u životu. Sve se ekranizuje i nastoji se da se stvari prikažu u realnom vremenu. E sad, hoće li se u tenisu promeniti sistem bodovanja, to ne znam, Iskreno, mislim da će to na kraju doći. Lično, poštujem tradiciju i verujem da ona treba da se neguje i održava, ali ponekad tenis ne uspeva da iskoristi svoj potencijal zbog prevelike povezanosti sa njom. Možda to tenis čini jedinstvenim i drugačijim, ali definitivno će biti promena u budućnosti.

Vavrinka i Cicipas su odigrali veoma neizvestan meč na Rolan Garosu, a Novaka su novinari upitali da li njemu tokom dramatičnih duela misli odlutaju.

– Uglavnom mislim nešto u vezi sa mečom – toliki je pritisak i intenzitet, značaj samog trenutka u tako tesnim mečevima je veliki, pa čovek primorava sebe da razmilja jedino o onome što se događa. Naravno da lutaju misli u smislu propuštenih prilika, nečeg što će se dogoditi, kako ti želiš da se odvije određena situacija u budućnosti. To je onda večita borba sa sobom, kako da vratiš sebe iz prošlosti i budućnosti u sadašnji trenutak. To je najveći životni zadatak, ne samo na terenu, već i uopšte.

Novak se u četvrfinalu grend slema u Parizu sastaje sa Aleksandrom Zverevim.

– Stvari će biti vrlo jednostavne, pridržavaću se onog što funkcioniše dobro. Neću od toga da odstupam, da pravim od nečega nešto što nije. Stvari su takve kakve jesu, igram dobro, osećam se dobro, ne treba preuveličavati stvari u mom umu i da mislim da moram nešto posebno da radim samo zato što je četvrtfinale. . Zaista ne. U ovoj situaciji sam bio mnogo puta u životu i znam šta mi je činiti.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Grend Slem, Novak Djoković, Rolan Garos, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.