14/05/17 - 11:44h

Stota titula u karijeri za Martinu Hingis!

 


Martina Hingis i Čen Jung-Mar osvojile su titulu u konkurenciji parova na Mutua Madrid openu, a švajcarska teniserka svojoj bogatoj kolekciji trofeja dodala je stoti po redu.


Zimbio

Martina Hingis i Čen Jung-Mar iz prestonice Španije odlaze sa svojom drugom titulom do koje su zajedno došle, pošto su u finalu Mutua Madrid opena bile bolje od Timer Baboš i Andree Glavačkove u dva seta, sa 6-4, 6-3.

Prvu titulu švajcarsko- tajvanski par osvojio je prošle godine u Indijan Velsu, a stigle su i do polufinala u Dohi i Majamiju. Sada su po prvi put došle do trofeja na turniru koji se igra na šljaci.

Za švajcarsku teniserku ovo je poseban uspeh, jer je označio njenu 100. titulu u bogatoj karijeri – (43 u singlu i 57 u dublu).

Hingis se smatra za jednog od najuspešnijih švajcarskih sportista i najvećom teniserkom svih vremena. „Teniski magazin“ ju je 2005. godine svrstao na 22. mesto najuspešnijih tenisera i teniserki u prethodnih 40 godina. „Tajm“ ju je imenovao za jednu od „30 legendi ženskog tenisa u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“ u julu 2011. godine. Dve godine kasnije je primljena u Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

Hingisova je na prvom mestu WTA liste u pojedinačnoj konkurenciji provela 209 nedelja, a bila je i prva teniserka sveta u konkurenciji parova. Osvojila je pet grend slem turnira u pojedinačnoj konkurenciji (tri puta Australijan open, jedanput Vimbldon i US open), 11 u konkurenciji ženskih parova, uključujući kalendarski grend slem 1998. godine i četiri grend slem titule u konkurenciji mešovitih parova; ukupno je osvojila dvadeset grend slem titula. Osvajala je i WTA prvenstvo dva puta u pojedinačnoj i tri puta u konkurenciji parova.

Hingisova drži seriju “najmlađa ikad” rekorda. Postala je najmlađa grend slem šampionka i najmlađa prva teniserka na svetu, pre povrede ligamenata u oba članka koja ju je primorala da se povuče iz profesionalnog tenisa 2002. godine, sa 22 godine. Do tada je osvojila 40 WTA titula u pojedinačnoj konkurenciji i 36 WTA titula u konkurenciji mešovitih parova. Nakon nekoliko operacija i dugog oporavka, vratila se takmičenjima 2006. godine i dobila nagradu za povratak godine. Povukla se u novembru 2007. godine zbog povreda ali je prema doping komisiji, koja je uzimala uzorke od igrača tokom Vimbldona 2007. godine, bila pozitivna na kokain. Međunarodna teniska federacija joj je zabranila da igra u naredne dve godine.

U julu 2013. godine najavila je svoj povratak aktivnom tenisu da bi igrala na turnirima u Americi u paru sa Slovakinjom Danijelom Hantuhovom. Nakon uspeha sa Zabine Liziki i Flavijom Penetom u 2014. godini, Hingisova je počela da igra sa Sanjom Mirzom u martu 2015. godine. One su osvojile Vimbldon i Otvoreno prvenstvo Amerike kao i Završno prvenstvo sezone iste godine.

Zimbio

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Martina Hingis, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.