06/02/14 - 09:47h

Šta se dešava sa Fed kupom?

 

Naša Fed kup reprezentacija nikada desetkovanija putuje u Kanadu. Ni jedan od prva tri reketa Srbije neće nastupiti u Montrealu, što značajno smanjuje šanse za uspeh. Međutim, nema samo Srbija takvih problema. Izgleda da je izbegavanje učešća najboljih igračica u ovom, nekada prestižnom takmičenju, postalo globali trend.

Fed Cup nations ranking

Idućeg vikenda igraju se i četvrtfinala. Po sastavima timova možemo zaključiti da to malo koga zanima, kada su vodeće svetske teniserke u pitanju.

AUSTRALIJA – RUSIJA

Rusija već duže vreme ima problema sa otkazima. Dok je bio seelekor, Šamil Tapiščev je nekako uspevao da “pokupi” najbolje Ruskinje u reprezentaciju, pa je ova velesila u periodu od 2004. do 2008. osvojila čak četiri titule. Ali posle toga, zahvaljujući između ostalog i promenama u hijerarhji ruskog sporta, reprezentacija je sve dublje tonula u krizu, da bi danas bukvalno postala sprdnja. Tapiščev je prošle godine napustio brod koji tone, a kapiten je, na opšte iznenađenje, posala Anastasija Miškina, koja će debitovati na tom mestu u četvrtfinalnom meču protiv Australije, a sastav koji će se suprotstavii Samanti Stosur i kompaniji najbolje oslikava stanje u reprezentaciji. Obratite pažnju: Viktorija Kan (160), Irina Kromačeva (240), Valerija Solovjeva (247) i Veronika Kudermetova (689).
Nek je sa srećom, sestre Ruskinje.

SAD – ITALIJA

Serena Vilijam i Sloan Stivens ne igraju. Ni Venus Vilijams. Najbolje ialijanske teniserke su, po tom saznanju, jedna po jedna našle razloge da izbegnu ovo putovanje: Sara Erani, Roberta Vinči i Frančeska Skjavone. Preostale su Madison Kej i Alison Riske sa jedne, odnosno Kamil Knap i Kamila Đorđi na drugoj. Svaka čast tim devojkama koje osećaju obavezu prema nacionalnom timu, ali ko će doći njih da gleda? Američku publiku zanimaju samo zvezde. Dvorana u Klivlendu biće polu – prazna. Verovatno nije ni bitno ko će pobediti.

ŠPANIJA – ČEŠKA

Ovaj duel je izuzetak iz konteksta. Čehinje samo teške povrede mogu spreečiti da se odazovu reprezentativnom pozivu, pa će Lusi Safarova i Petra Kvitova putovati na Pirineje. U najavi, ovo četvrtfinale proglašavamo kao drugo najzanimljivije, odmah iza duela u Bratislavi. Navaro, Toro – Flor, Aruabarena i Espinona imaju šanse da na šljaci slome strpljive Čehinje.

SLOVAČKA – NEMAČKA

I ove dve reprezentacije imaju ozbiljne ambicije u Fed kupu. “Anđa” Kerber i Sabina Lisicki putuju u Bratislavu na noge Cibulkovoj i, sada već veteranki, Danijeli Hantuhovoj. Ako tome dodamo da će prisutne biti i Andrea Petković i Julija Gerges, jasno je šta Nemačka želi ove godine. A kako i nebi. 2014-e su se vratile u Svetsku Grupu, gde nisu slavile u prvom kolu čitavih 12 godina!?! Previše…

Očigledno je Fed kup takmičenje u velikoj krizi. Nezainteresovanost Top igračica je sve prisutnija, i ITF bi morao da reaguje. Teško da bi neko gledao ove mečeve i na Tv-u, jedino ako baterija na daljinskom “iscuri” pa ne možete promeniti kanal. Para vrti gde burgija neće. Ali, da li je to rešenje?

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Fed kup, Vesti, Četvrtfinale


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.