05/12/10 - 21:38h

Srbija pobednik Dejvis Kupa 2010

 

Naša teniska reprezentacija 13. pobednik Dejvisovog kupa. – U finalu u Beogradskoj areni savladana Francuska s 3:2. – U mečevima odluke Đoković – Monfis 6:2, 6:2, 6:4, Troicki – Lodra 6:2, 6:2, 6:3. – Maestralna igra junaka istorijskog uspeha. – Publika osvetlala obraz

Srbija, Dejvis Kup 2010, tenis

Foto AFP

Nije bilo na svetu mesta opijenijeg radošću od Beogradske arene. Naša teniska reprezentacija je u njoj postala 13. pobednik u istoriji Dejvisovog kupa. Do sada smo sportske junake dočekivali s raznih strana. Jedna od najslavnijih pobeda našeg sporta iskovana je ovaj put na sopstvenoj grudi.

Finala su mečevi s kojih istina može i da trpi kada se oduševljeni opisivači događaja late pera, ali u danu odluke u bici za čuvenu „salataru” nije bilo duela kakvi do sada viđeni nisu.

Nije bilo čak ni dramatičnih zapleta zbog kojih srce silazi u pete, a krv se ledi u žilama. Obojica naših tenisera su igrali u velikom stilu. Maestralno. Imali su veliku pomoć publike koja je juče ispunila dvoranu do poslednjeg mesta i bila je fantastična – angažovana i sjedinjena u jednoj želji.

Đoković je protiv najveće francuske uzdanice Monfisa potvrdio vrhunsku klasu. Suvereno, sa 6:2, 6:2, 6:4, vratio je nadu u trijumf našem timu, koji je gubio s 2:1 u pobedama. Da li je bilo ikoga kome je tenis ušao u kuću da je posumnjao u njegov uspeh? Dok smo ga gledali kako nepogrešivo i s autoritetom asa kontroliše razvoj događaja na igralištu protiv bespomoćnog suparnika, misli su nam već bile na odsudnom meču. Bilo je jasno da selektor Gi Forže u presudan boj šalje Lodru, jednog od tvoraca francuskog vaskrsnuća u igri parova prethodnog dana, koga nije bilo na klupi. Među našim igračima koji su bodrili Đokovića od početka je nedostajao Tipsarević, a ubrzo mu se pridružio i Troicki. Dilema o našem izboru za peti meč otklonjena je neposredno pre njega. Od uveta do uveta kružila je vest da će na teren Troicki.

Naš stručni štab je procenio da njemu više odgovara Lodrina romantična igra s oštrim servisom i britkim volejem. Odluka je bila pronicljiva. Troicki je snažnim uzvratnim udarcima potpuno razbio protivnikove adute posle njegovog servisa. Voleji francuskog igrača nisu imali prepoznatljivu neophodnu finoću. Bili su kruti, s malo osećaja, a zbog toga je ostajao na vetrometini. Junak našeg trijumfa je onda pogađao same linije suparničkog polja, grabeći ka pobedi.

Na meču na kojem bi se mnogima stegli i srce i ruka ispoljio je savršeni umni spokoj i staloženost. Možda je postojala bojazan kako će da se ponese u važnom duelu. Da li će da klone duhom ako kola krenu nizbrdo? Da li će uspeti da se odupre Lodri ukoliko ovaj zablista kao na nedavnom turniru iz masters serije u pariskom „Bersiju”? Francuski teniser je tada na krilima publike ušao u polufinale, a pod utiskom te njegove igre dočekan je i presudan susret u finalu Dejvisovog kupa. Izgleda da smo ga precenili.

Troicki je odigrao briljantno. Na verovatno jednom od najboljih mečeva u karijeri servirao je neumoljivo, kudikamo bolje nego kada je u paru sa Zimonjićem stvar pošla naopako. U jednom delu je osvojio osam gemova uzastopce, od Lodrinog vođstva s 2:0 u drugom setu do svoje zalihe s 2:0 u potonjem. Kad se to učini u velikom finalu, onda je jasno u čijim su rukama bili konci igre.

Troicki je pobedio sa 6:2, 6:2, 6:3. Odlučujući poen, ostvaren na servis Lodre koji je njim trebalo da se hvata za slamku spasa, bio je slika i prilika na koji je način naš teniser dovodio protivnika do očaja. Francuski igrač je spasio prvu od dve uzastopne meč-lopte. Na drugu je ponovo pokušao da iznenadi Troickog pred mrežom, ali je naš junak video da je njegov rival ni tamo ni ovamo. Loptica, upućena dijagonalno s mnogo tehničkog umeća, neuhvatljivo je prohujala pored njega, a naši pogledi su ostali prikovani za mesto gde je pala – tik uz liniju.

Beogradsku arenu je oduševljenost zahvatila uraganskom snagom. Naši teniseri i stručni štab, znani ali i neznani, pohrlili su Troickom u zagrljaj. Dok su mu suze rosile lice, podigli su ga na ramena, kao što su i Tipsarevića, junaka pobede našeg tima u petom okršaju s Česima.

Izvor: Politika

(Tenis Uživo, D. Peruničić)


Teme:   Dejvis Kup, Janko Tipsarevic, Nenad Zimonjić, Novak Djoković, Turniri, Vesti, Viktor Troicki


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.