08/03/16 - 17:28h

Slučaj Šarapova: Kaprijati ljuta, Bolitjeri šokiran, Tarpiščev odmahuje rukom!

 

Teniski svet se bar još par dana neće smiriti nakon šokantne objave Marije Šarapove da je pala na doping testu. Stigle su i različite reakcije poznatih teniskih imena na ovu vest.

zimbio.com

zimbio.com


Prva se na tviteru oglasila nekadađnja prva teniserka sveta i trostruka Gren slem šampionka Dženifer Kaprijati (39). Amerikanka je 2004. godina morala da prerano završi karijeru zbog problema sa leđima.

Dženifer je na društvenoj vezi napisala da je ljuta i razočarana u Mariju Šarapovu, i dodala:

Odrekla sam se karijere, ali nikada nisam htela da varam, bez obzira na sve. Morala sam da se bacim u peškire i patim.

Možda je i vama urnebesno zanimljivo što ovakve reči dolaze od Kaprijati, koja je 1994. godine uhapšena zbog posedovanja marihuane, a godinu dana kasnije zbog pokušaja krađe prstena. Pre šest godina bila je hospilatizovana zbog predoziranja lekovima, ali joj je stanje odmah stabilizovano.

S druge strane, Nik Bolitjeri, nekadašnji trener Marije Šarapove, šokiran je činjenicom da je nekada prva teniserka sveta bila pozitivna na doping.

Šarapova je uvek bila pošteva u vezi sa svim stvarima. Teško je naći mrlju kod nje. Svako mora prihvatiti odgovornost za ono što radi u životu. Ne samo u sportu, ovakve stvari menjaju život – rekao je slavni trener.

SERENA: MARIJA POKAZALA HRABROST

I najbolja teniserka sveta je bila šokirana lošim vestima.

Moja reakcija je bila kao i svih drugih ljudi, koji su bili iznenađeni i šokirani. U isto vreme, bila sam srećna jer je bila iskrena i hrabra, preuzela je odgovornost i rekla je šta je spremna da uradi, tako da se nadam najboljem ishodu – rekla je Amerikanka, i prokomentarisala odnos medija prema Ruskinji.

U sportu i životu postoje dvostruki standardi, to svi znaju, bilo da su u pitanju rasa ili pol. Ali, ovo je drugačije, ona je spremna da preuzme odgovnost, pokazala je hrabrost i srčanost, to je radila uvek do sada, tako da se ova situacija ništa ne razlikuje.

Međunarodna teniska federacija (ITF) je saopštila da je Šarapova suspendovana od 12. marta, a preti joj četvorogodišnja pauza. Međutim, Teniski savez Rusije je uveren da će Šarapova igrati na Olimpijskim Igrama u Riju predstojećeg leta.

Ovo je gomila gluposti. Sportisti dobijaju lekove od doktora i fizioterapeuta. Mislim da će Šarapova igrati u Riju. Kako god, moramo da vidimo kako će se ovo razvijati – izjavio je Šamil Tarpiščev, predsednik Teniskog saveza Rusije.

A ministar sporta Rusije Vitalij Mutko rekao je da veruje da bi i drugi ruski sportisti posle Marije Šarapove mogli da padnu na testovima na meldonijum.

On se proizvodi u Letoniji i može da se nađe u prodaji u Rusiji i još nekim zemljama na istoku Evrope. Mutko tvrdi da ga mnogi sportisti koriste.

Možda će ovo probuditi naše trenere i federacije. Nažalost, veliki broj sportista je koristio taj lek. Mislim da će se pojaviti još nekoliko slučajeva. Taj lek je nekada bio dozvoljen i samo je pomogao velikom broju ljudi da se što pre oporave, ali im pritom nije davao nikakvu nepravednu prednost – smatra Mutko.

Ni dan nije prošao od Marijinog saopštenja, a sponzori su već počeli da otkazuju saradnju.

Podsećanja radi, ovo su ključne reči Šarapove iz jučerašnjeg obraćanja javnosti:

Medikament meldonijum počela sam da koristim dok je još bio na listi dozvoljenih supstanci, a nisam znala da su se pravila promenila u 2016. godini i da je to postalo nedozvoljeno sredstvo. Snosim punu odgovornost zbog svog postpuka. Pismo od WADA o promenama u 2016. dobila sam 22. decembra, a novu listu zabranjenih supstanci nisam pročitala. Meldonijum sam prvi put počela da koristim 2006. godine, zbog toga što sam često bila bolesna. Imala sam i nedostatak magnezijuma u organizmu, a pojavili su se i znaci dijabetesa.

zimbio.com

zimbio.com

ŠTA JE USTVARI MELDONIJUM

Meldonijum prozivodi kompanija u Letoniji, a upotrebljava se još i u Litvaniji i Rusiji, dok korišnjenje u SAD nije dozovljeno. Ovaj lek koristi se kod ishemijske bolesti srca odnosno kod angine pektoris, omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove. Kozumenti imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Lek, poznat i kao mildronat, dodat je na listu WADA od januara tekuće godine, a organizacija je posebnu pažnju na njega obratila tokom cele prošle godine. Takođe, WADA je na zvaničnom sajtu izadala saopštenje o njegovoj zabrani, tri meseca pre nego što je ona stupila na sangu, a isto je saopštila i Ruska antidoping agencija. Zvaničnik WADA saopštio je u ponedeljak da je meldonijum dodat na listu zabranjenih medikamenada – jer postoje osnovani dokazi da su ga sportisti koristili sa ‘namerom da poboljšaju svoje performanse’. Istovremeno, naučne studije pokazale su da se usled upotrebe leka povećava fizička izdržljivost pojedinca.U izveštaju iz oktobra, navodi se da su u 182 od 8.300 uzoraka urina pronađeni tragovi meldonijuma.

Da li ćemo ikada više gledati Mariju Šarapovu na WTA turu?

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Marija Šarapova, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.