02/09/15 - 15:04h

Serena i dalje na meti diskriminacije

 


I dok Serena Vilijams pokušava da ostvari ono što nikome u svetu ženskog tenisa nije pošlo za rukom, dotle se mnoga pitanja van terena postavljanju u vezi sa ovom teniserkom. Naime, Vilijamsova ima istorijsku šansu da pobedom na ovogodišnjem US Openu osvoji 22. gren slem turnir u karijeri i time u toku jedne sezone trujumfuje na sva četiri gren slem takmičenja. Sve ovo dovoljno je medijima da Serenu proglase za najbolju sportistkinju Amerike, ali i sveta. Ali, da li uspehe na terenu prate i odgovarajući sponzorski ugovori po kome su teniseri poznati? U slučaju Serene Vilijams uspeh izgleda nije merilo i zarade, pa se postavlja pitanje zbog čega je to tako.

Serena Vilijams: jedna od najboljih teniserki i sportistkinja svih vremena

Serena Vilijams: jedna od najboljih teniserki i sportistkinja svih vremena

Prema američkom Forbsu, Serena je tek na 47. mestu najplaćenijih sportista sveta, sa okvirnom godišnjom zaradom od 13 miliona dolara. Ako izuzmemo neprikosnovenog Rodžera Federera sa očekivanom zaradom u 2015. godini od 58 miliona dolara, od Serene su bolje plaćeni i Japanac Kei Nišikori, ali i Marija Šarapova, koja je sa godišnjom zaradom od 23 miliona dolara najbolje plaćena teniserka u ovom trenutku.

U svetskoj javnosti sve se više govori o nespremnosti da se sportistkinje adekvatno nagrade kao njihove muške kolege. Oni koji pokušavaju da “opravdaju” astronomsku platu Rodžera Federera zbog njegove dominacije belim sportom, trebalo bi da znaju da Švajcarac ima 4 gren slem titule manje od Vilijamsove. Serena ima šansu da ponovi uspeh Štefi Graf iz 1988. godine, kada je čuvena Nemica osvojila sva četiri gren slema.

Serana u novoj "Greatness Collection" opremi koju joj je posvetio Najki

Serana u novoj “Greatness Collection” opremi koju joj je posvetio Najki

Generalno muški tenis važi za bolje plaćen jer je gledaniji, ali podaci pokazuju da je žensko finale US Opena pre dve godine posmatralo više gledalaca preko TV u odnosu na muško. Očigledno je da istorijske uspehe Serene Vilijems ne želi niko da propusti.

Sa 23 miliona $ godišnje zarade, Marija Šarapova je najbolje plaćena teniserka

Sa 23 miliona $ godišnje zarade, Marija Šarapova je najbolje plaćena teniserka

I dok će teniseri i ubuduće zarađivati više od koleginica, dotle se postavlja pitanje otkud Marija Šarapova zarađuje toliko više novca od Serene, iako njeni rezultati nisu ni blizu Amerikankinih. Razlog za to verovatno leži u tome što je Ruskinja “vitka, bela i plava”, što očigledno više pogodije brojnim marketinškim kampanjama. Ujedno, brojne predrasude takođe utiču na odnos javnosti prema Sereni i njenim uspesima, koji se zaista mogu smatrati istorijskim.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Marija Šarapova, Serena Vilijams, US Open, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.