15/07/23 - 16:08h

Senzacija kompletirana, Vondrušova šampionka Vimbldona!

 

Sjajna Čehinja napravila je nezapamćeno iznenađenje na Vimbldonu, postavši prvi nenosilac koji je osvojio titulu na ovom turniru.


Source: Getty Images Europe

Marketa Vondrušova je u finalu savladala Ons Žaber sa 6:4, 6:4, za sat i 20 minuta igre.

Otkako je WTA uveo sistem bodovanja i rangiranja, nikada slabije rangirana teniserka nije osvojila titulu na Vimbldonu. Vondrušova je to učinila sa 42. mesta na svetu, a trofej u Ol-Ingland klubu dovešće je na deseto mesto rang liste.

Prethodna rekorderka bila je Venus Vilijams koja je 2007. osvojila Vimbldon kao 31, dok je Ribakinoj to pošlo za rukom prošle godine kao 23. teniserki planete. Vondrušova (24) je postala 59. različita osvajačica u istoriji grend slem turnira, a 24. na Vimbldonu. Jedino grend slem finale pre ovog igrala je na Rolan Garosu 2019.

S druge strane, neutešna je bila Ons Žaber. Tunišanka je i prošle godine izgubila finale, ove je nanizala četiri grend slem šampionke na putu do finala, i slovila je za favorita. Afrika i čitav arapski svet očekivali istorijski trenutak, ali nije joj se dalo.

Žaber je u oba seta imala brejk prednosti – 4:2 u prvom i 3:1 u drugom, ali je Marketa pronalazila rešenja, pre svega sjajnom defanzivom, da preokrene. Samo deset vinera je ispalila devojka iz Sokolova, dok je Žaber, koja je znatno više i trčala, poslala u polje protivnice 25 neodbranjivih udaraca. Greške su ipak presudile – Tunišanka je napravila čak 31, dok je Čehinja imala samo 13.

Jedino je Martina Hingis (tri) u Open eri imala manje WTA pobeda na travi pre osvajanja Vimbldona nego Vondrušova. Do pre dve nedelje, Marketa je svega četiri puta dobila meč na ovoj podlozi, a onda nanizala sedam trijumfa za najprestižniji pehar u belom sportu, postavši ujedno treća osvajačica Vimbldona iz Češke, nakon Jane Novotne i Petre Kvitove.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Grend Slem, Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.