25/05/19 - 14:17h

ROLAN GAROS – teniski kompleks na rubu Bulonjske šume

 

Na zapadnoj strani Pariza, uz južnu granicu Bulonjske šume, nalazi se kompleks terena Rolan Garos, dom drugog grend slem turnira sezone.


Foto: Source: Cameron Spencer/Getty Images Europe

Čitav kompeks dobio je ime po nastradalom francuskom vojnom pilotu, heroju iz Prvog svetskog rata.

Sagrađen je 1928. za potrebe Dejvis kup takmičenja kada je Francuska branila titulu osvojenu godinu ranije.

Kompleks sadrži 20 terena uključujući tri velika stadiona – Filip Šatrije, Suzan Lenglen i Simon Matje.

TEREN FILIP ŠATRIJE

Do 2001. godine zvao se Centralni teren, da bi se zatim naziv promenio i sada nosi ime nekadašnjeg francuskog tenisera koji je nakon završetka karijere bio predsednik Teniske federacije Francuske. 2019. je za njegovu rekonstrukciju uloženo 150 million evra. Može da primi 15,525 gledalaca, a u planu je i krov koji će se razvlačiti po potrebi.

TEREN SUZAN LENGLEN

Ime je dobio po francuskoj teniserki koja je osvojila 31 titulu i bila jedan od prvih ženskih internacionalnih sportskih zvezda. Kapacitet terena je 10,068 gledalaca. Ima irigacioni sistem, prvi te vrste, za kontrolu nivoa vlage na samom terenu.

TEREN SIMON MATJE

Otvoren je ove godine pod imenom francuskog tenisera koji je titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske osvojio 1938. i 1939. godine. Da bi se uklopio u okruženje botaničke bašte u kojoj se nalazi, teren je konstruisan četiri metara ispod zemlje, a sve njegove strane su sagrađene kao staklenici. On je treći po važnosti i u tome je zamenio Teren 1.

Celokupan Stadion Rolan Garos sadrži još i veliki restoran i bar kompeks, multimedijalni muzej istorije tenisa, zonu za VIP i novinare, ako i Francuski nacionalni centar za obuku (CNE).

tenis rolangaros pariz grendslem

Kompleks stadiona Rolan Garos
(preuzeto sa: Wikipedia.org)

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Grend Slem, Rolan Garos, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.