04/02/24 - 10:32h

Rodik: Nova generacija sada zna da može da pobedi Novaka

 

Nekadašnji prvi teniser sveta Endi Rodik rekao je da je veoma zainteresovan da vidi nastup Novaka Đokovića na turnirima u martu.


Foto: Adam Glanzman/Getty Images North America

Novak je neočekivano poražen u polufinalu Australijan opena od Janika Sinera, što mu je veoma teško palo.

– Ne može se umanjiti nečija pobeda samo zato što je neko igrao loše, jer ti imaš direktan uticaj na to kako rival igra. Velika je stvar što je Siner uspeo da privede taj meč kraju nakon što je ispustio treći set. Izašao je hrabro i ’udario u lice’ čoveka koji je najveći svih vremena, to je impresivno. Pobediti Novaka na dva dobijena i na tri dobijena seta je potpuno drugačija stvar mentalno. Uprkos brojnim porazima na slemovima, Siner se nije obeshrabrio, samo je nastavljao da radi. – rekao je Rodik u svom podkastu.

Ističe da mu je bilo čudno gledati Đokovića kako traži motivaciju za pobedu u ovom meču.

– Vreme je nepobedivo. Novak se borio sa njime bolje od ikoga. Iz moje perspektive, bilo je čudno gledati ga kako pokušava da nađe energiju i motivaciju za polufinale, pogotovo na svom omiljenom slemu, u Australiji. Obično nađe nekog da se posvađa, da mu to bude oruđe da se pokrene… Svi smo se našli u takvoj situaciji, Novak znatno manje, zato je on to što jeste, a mi radimo podkaste… Njegova sposobnost da nađe način da se motiviše je takođe njegova supermoć – ljudi kažu ’uh, ponaša se ovako’, ali gledaju na pogrešan način, to je alat. Može da nam se ne dopada, ali rezultati su tu. Prvi put u dugo vremena, videli smo ga da traži izvor motivacije i energije, povrh duela sa rivalom koji je vrlo brzo postao nezgodan za njega.

Novakov naredni turnir biće Indijan Vels.

– Deset godina nisam bio zabrinut pred Novakov nastup u Indijan Velsu ili Majamiju, ili bilo koji turnir na betonu. Nisu važni kao slemovi, a na slemovima je bio onaj pravi i pravio je rezultate. Sada sam veoma zainteresovan da vidim kakav će se pojaviti u Indijan Velsu ili Majamiju, da vidimo kako će se izboriti sa pritiskom i sa teškim porazom. Poraz od Alkaraza u finalu Vimbldona bio je spektakularan, a sada (u Melburnu) je pomalo odšepao sa turnira. Jesam pomalo zabrinut. Pod jedan – ne postaje mlađi, a kada se situacija okrene, okreće se brzo. Dalje, ima preko puta momke koji mogu da ga ’udare u usta’. Nova generacija – sad kad znaju da mogu da ga pobede, neće se vratiti na onaj mentalni sklop ’nema šanse da pobedim ovog čoveka’.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Endi Rodik, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.