17/05/16 - 16:53h

RG: Koga će žreb kazniti u četvrtfinalu?

 

Žreb za novi Rolan Garos zakazan je za petak, 20. maj, sa početkom u 10.00. Koga će od prve četvorke “obradovati” Rafael Nadal u četvrtfinalu?

Novak Djokovic vs. Andreas Sepi, Rolan Garos, 2012
Nakon eliminacije od Novaka Đokovića u četvrtfinalu Rima prošle nedelje, postalo je jasno da će Rafael Nadal ostati na petom mestu pred drugi Gren slem sezone.

A šta to znači?

To znači da će Španac biti nagazna mina u četvrtfinalu za nakog od pra četiri nosioca – Đokovića, Mareja , Federera (čije učešće je upitno) i Vavrinke, prošlogodišnjeg šampiona.

Pre početka žreba poznate su samo dve stvari, da je prvi nosilac na vrhu, a drugi na dnu i da se ne mogu sastati pre finala. Izvlačenjem kuglica, određuje se da li će trećeplasirani na ATP listi u gornju polovinu u kojoj se nalazi prvi nosilac, ili donju, na čijem je vrhu drugi nosilac.

Razumljivo, shodno tome u koju polovinu ide treći nosilac, u suprotnu ide četvrti. U poslednjih deset godina, od 2006. do 2015, šest puta se dogodilo da u istoj polovini žreba budu prvi i treći, odnosno drugi i četvrti.

U pomenutom periodu, četiri puta se dogodilo da žreb projektuje prvog protiv četvrtog, odnosno drugog protiv trećeg u polufinalu.

Dakle, kada postane poznato ko bi na koga mogao u polufinalu od četvorice najboljih na ATP listi, žrebaju se peti, šesti, sedmi i osmi. U ovom slučaju, peti je Rafael Nadal.

A žreb je prošle godine odlučio da se Nadal kao šesti nosilac u četvrtfinalu sretne sa prvom nosiocem Novakom Đokovićem. Srbin je tada lako preskočio tu prepreku, ali je Španac ove sezone značajno popravio formu u odnosu na proleće 2015.

U poslednjih 10 godina, pet puta se dogodilo da se u četvrtfinalu sastanu četvrti i peti nosilac – ako volja žreba ponovo bude takva, projektovani protivnik Vavrinke u četvrtfinalu biće Rafa Nadal.

Samo jednom dogodilo se da peti upadne kod trećeg, a nijednom u prethodnoj deceniji nije se dogodilo da peti ide na drugog, što znači da Marej ima najmanje razloga za “brigu”, ukoliko se mečevi sa Nadalom na šljaci i dalje smatraju nepoželjnima.

Da se treba bojati nekadašnjeg “Kralja šljake” govori i njegov ovogodišnji skor na omiljenoj podlozi – osvojio je Masters u Monte Karlu, potom turnir serije 500 u Barseloni, u Madridu ga je pobedio Marej u polufinalu, dok ga je u četvrtfinalu Rima zaustavio Đoković.

Da je osvojio bilo koji od poslednja dva Mastersa, Španac bi drugi deo sezone dočekao kao četvrti teniser sveta.

Žreb za petoplasiranog tenisera u poslednjih 10 godina:

2006: 4-5
2007: 4-5
2008: 3-5
2009: 4-5
2010: 1-5
2011: 1-5
2012: 1-5
2013: 4-5
2014: 1-5
2015: 4-5

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Rolan Garos, Vesti


Komentari: 2

 
andjelka May 18, 2016 Odgovori

Nema sumnje da ce ovde da rade kuglice kao kod namestanja za Loto…eto Noletu Nadala…opet!!! Sto ga ne ubije,ojacace ga!

 
VESNA - BRIGITA May 19, 2016 Odgovori

MISLIM DA ĆE FEDERER OTKAZATI I DA ĆE DOĆI DO POMERANJA NOSILACA, PA ĆE RAFA BITI ČETVRTI. SVI FAVORITI SU SE NAOŠTRILI ZA TROFEJ, TAKO DA RAFA MOŽE I DA ISPADNE PRE EVENTUALNOG SUSRETA U PROJEKTOVANOM POLUFINALU ILI FINALU.

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.