20/04/21 - 14:55h

Ravnopravnost ili tenis nižeg kvaliteta?

 

Možda je kvalitet tenisa bio upitan. Neki kažu da je i turnir bio jačine ranga ATP 500, ali tamo su se svakako našli trenutno najbolji teniseri na svetu.


Novak Djokovic

Možda je Masters u Majamiju bio ogledalo koje pokazuje kako će nam biti kada se velika trojka povuče. Novi pobednici, nova lica, mladi igrači i zagarantovan potencijal. Konstantnost? Verovatno nekada u dalekoj budućnosti.

ATP Miami

Šta uočavamo iz gore navedene tabele? Više puta upisana ista imena, iste zastave, praktično kao po šablonu. Nije samo Majami u pitanju. U pitanju je 90% najvećih turnira. Veoma mlad, Janik Siner domogao se prvog Masters finala, sa samo 19 godina. To je veoma značajan rezultat i samo je pitanje kako će nastaviti dalje. A gde je u tim godinama bila velika trojka?

Rafael Nadal je svoj prvi profesionalni meč pobedio kada je imao samo 15 godina. Sa 19 godina je osvojio svoj prvi Grend Slem i samo je dva puta u svojoj karijeri ispao u prvom kolu na turnirima tog ranga, identično kao i Novak Đoković. Suvišno je dalje govoriti o njemu. Ne samo o njemu, već i o Novaku koji je svoj prvi Grend Slem osvojio kada je imao 21 godinu. Pregazili su tada starije tenisere, a kako se ovde stvari odvijaju pregazili su i mlađe. Verovatno će svi čekati da se oni povuku.

    DA LI STE ZNALI?

  • Nakon svoje tridesete Novak Đoković i Rafael Nadal su osvojili 6 Grend Slem trofeja, dok je Rodžer Federer uspeo da trijumfuje 4 puta na turnirima ovog ranga.

Ako se vratimo na prethodnu tabelu, poslednji red i dva nova imena dođu kao osvežavajući pomak, međutim, stvara nam se pitanje, ko će da bude ta „ikona“ sporta prelepog tenisa. Za koga ćemo navijati da osvoji sve ili da ga ipak izbaci neki autsajder. Ženski tenis izgleda već upada u problem. Navikli smo na nešto, a navike će prosto morati da se menjaju. Velika trojka proređuje turnire. Najznačaniji turniri poput Mastersa im više nisu važni. Monte Karlo im je bio samo jedan trening. Za dve godine možda samo budu igrali 4 turnira godišnje. Mi dobijamo šarenolike tabele, navikavamo se na kvalitet tenisa koji je neprepoznatljivo manji jer nema igrača tog kalibra kao Novak. Prisećamo se priče velike četvorke i razmišljamo da li je to bio samo novinarski odjek? A u tom momentu i dalje, par godina kasnije, Zverev se trudi da osvoji svoj prvi Grend Slem trofej. Jedno je izvesno. U tenis će doći jedna neobična pojava. Da li će to biti samo ravnopravnost gde svi teniseri imaju potpuno iste šanse i gde se favorit ističe samo na papiru, ili će se to definisati kao tenis nižeg kvaliteta, niko nije u potpunosti siguran.

Čeka nas interesantna godina. Interesantna budućnost. Ravnopravnost? Ili ipak samo tenis nižeg kvaliteta..

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Masters, Turniri, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.