24/10/23 - 09:27h

Prepoznao potencijal: Nesvakidašnja odluka Sebastijana Grožana!

 

Grožan napustio kormilo Dejvis Kup reprezentacije Francuske.


A razlog – da bi postao trener jednog od najperspektivnijih igrača na turu, 19-godišnjeg zemljaka Artura Fisa, jedinog tinejdžera u top 60.

Grožan je bio selektor četiri godine. Francuska teniska federacija je već najavila da će novog selektora izabrati za desetak dana kada se završi masters u Parizu. Novi kormilar će biti zadužen i za domaću ekipu na Olimpijskim igrama naredne godine na Rolan Garosu. Podsetimo, Francuza neće biti na završnom turniru Dejvis kupa u Malagi.

Interesantno je da Grožan neće biti jedini trener veoma talentovanog Francuza. Društvo će mu praviti Serhi Brugera, dvostruki šampion Rolan Garosa iz sredine devedesetih, praktično rodonačelnik španskog talasa koji od tada dominira pariskom šljakom.

Kako će dvojica nekada uspešnih asova funkcionisati zajedno, ostaje da se vidi, a Brugera već ima iskustvo iz rada sa Francuzima. Dugo je bio trener Rišara Gaskea. I on je bio selektor, vodio je Španiju od 2018. do ove godine. Radio je kao trener i Aleksandra Zvereva.

Fis je 38. na svetu, već ima jednu titulu, iz Liona na šljaci u maju, a u Belgiji je pokazao brojne kvalitete, tako da će Grožan i Brugera imati dobru priliku da ispoliraju njegovu igru za najveće domete.

Koliko je Francuz perspektivan vidi se i iz činjenice da je bio 251. na ATP listi na početku sezone. Letos je na nekim takmičenjima sa njim bio Ivan Ljubičić, ali ne kao indvidualni trener, nego kao direktor programa za razvoj mladih igrača Francuske teniske federacije.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.