10/08/19 - 14:01h

Pospišil: Izuzetno poštujem Novaka zbog svega što radi u Savetu igrača

 

Vasek Pospišil rekao je da veoma poštuje Novaka Đokovića zbog velikog angažovanja u Savetu igrača.


Novak Djokovic i Vasek Pospisil

Nakon poraza u prvom kolu Rodžers kupa u Montrealu, Vasek je dao intervju u kome je govorio o tome u kakvom se položaju nalaze teniseri i zbog čega je član Saveta igrača.

– Ove sedmice na Rodžers Kupu mogli ste da vidite na delu 50 najboljih igrača na svetu. To je ono najbolje što ovaj sport nudi. Ipak, ne možete ni da zamislite koliko je nejeednakosti ‘iza zavese’ na ATP turu. To je ono što me fascinira. ATP je asocijacija teniskih profesionalaca. Spolja, reklo bi se da tu vlada demokratija. Ali to je iluzija. Mi igrači nemamo nikakvu moć. – rekao je Vasek i nastavio:

– Kada je o novcu reč, samo oni koji su u Top 100 mogu normalno da žive od posla koji rade. To nije normalno za sport koji je toliko zastupljen kao naš, za sport u kome se obrću milijarde dolare. Zbog toga sam odlučio da se borim, da bi više momaka moglo da živi dobro. Prosečna plata tenisera koji je rangiran od 51. do 100. mesta u 2018. godini je bila 583.235 dolara, i to pre nego što se odbiju takse i porezi. Stalno putovanje, ipak, košta čitavo bogastvo. Još kada sa sobom povedete trenera i fizioterapeuta… Poređenja radi, u hokeju zarađuju i do šest miliona. A taj igrač ne plaća ništa, jer sve troškove snosi klub.

On je rekao da teniseri koji su rangirani od 101. do 150. mesta pre oduzimanja poreza imaju zaradu od 270.000 dolara.

– Koliko turniri zarađuju, niko ne želi da govori o tim brojkama. Čine sve kako bi nas držali u magli. Ništa nije transparentno. Predložio sam čak i bojkot, štrajk. Predsednik ATP i advokati su pokušali da me zastraše. Ali kada sam video koliko su nervozni, znao sam da moramo nešto da uradimo. Zato sam sada u Savetu igrača.

Kanađanin ističe da mnogo poštuje Novaka Đokovića zbog toga što, pored brojnih drugih obaveza, stiže i da obavlja dužnosti u Savetu igrača čiji je predsednik.

– Problem je što su nama ruke vezane. Struktura ATP je takva. Pravila ATP su pisana pre 46 godina. Čini se da ni ne žele da se išta menja. Šta je rešenje? Da formiramo zajednicu. To je jedina šansa da se pokrenu pregovori. Ali opet, rekli su nam da ni to ne možemo jer smo samozaposleni. Na sreću, nisam sam jedini krstaš, tu je i Novak Đoković. Čak iako on ima mnogo obaveza – prvi je teniser sveta, želi da obori rekorde, da osvaja grend slemove. Ipak, stalno je na sastancima, koji traju i po sedam sati. Izuzetno ga poštujem. Malo je onih na vrhu koji bi bili spremni na tako nešto.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vasek Pospišil, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.