31/08/15 - 20:41h

Poraz koji mora da boli i opominje!

 


Prvi meč na Artur Ešu ove godine nećemo pamtiti po dobrome. Iako smo i pre početka meča znali da Ani Ivanović neće biti lako protiv Dominike Cibulkove, nismo očekivali da će sedma nositeljka na turniru pokleknuti već na startu. Igre koje je Ana pružala uoči poslednjeg gren slema u sezoni davale su nam nadu da naša najbolje rangirana igračica može do same završnice turnira. Partije koje je Ana pružala i otpor kojim je najbolje teniserke u ovom trenutku terala da pronađu najbolju igru kako bi je pobedile ovaj put je izostao. Bolja od Ane bila je Slovakinja Cibulkova, koja nastavlja u odličnom ritmu nakon oporavka od povrede.

poraz koji mora da boli ali i opominje 1

Ta činjenica još više boli, ako znamo da je zbog ozbiljne povrede borbena Slovakinja važila za autsajdera u ovom meču. I razlika u renkingu od 43 mesta takođe nije nagoveštavala ovako nešto. Ne treba biti previše patetičan pa tražiti razloge poraza kao iglu u plastu sena, ali se neka pitanja ipak moraju postaviti. Zli jezici će možda reći da se Ana previše udaljila od tenisa zbog svih sporednih stvari kojima je okružena kao jedna od najlepših teniserki na svetu. Iako čvrsto verujemo da Ana daje svoj maksimum tokom priprema za sve turnire, jasno je da neki ključni segmenti igre nisu naštimovani kako bi trebalo da budu.

Tačno je da su prvi mečevi na gren slemovima mač sa dve oštrice, ali nažalost Ana je upala u tu zamku i pored zavidnog profesionalnog iskustva. Česte promene trenera, neshvatljivi padovi u igri čine da Anu teniska javnost sve više shvata kao nebrušeni dijamant, kao ogroman potencijal koji tek ponekad dobije svoje otelotvorenje u vidu neke titule.

poraz koji mora da boli ali i opominje 2

Dominika Cibulkova sa druge strane nije slučajno igrala finale Australijen Opena prošle godine. Devojka koja sa svega 1,61 m visine spada u red najnižih igračica na WTA turu, nedostatak u visini nadoknađuje brzim nogama i borbenošću kakva se retko viđa. Anin klonuli duh tome nije mogao da se suprostavi. I bez obzira koliko voleli da vidimo Anu na ceremoniji proglašenja pobednika, nažalost to se uskoro neće dogoditi. Ovakav pristup igri, uz po još neki dodatni problem, tera nas na zaključak da se tenis ne igra sporadično, već svakodnevno, ukoliko se žele postići vrhunski rezultati. Ana, kojoj je za dlaku izmaklo finale jedinog gren slema koji je osvajala, nastavlja seriju mlakih rezultata.

Ovakav ishod neće se odraziti samo na Aninu psihu i nastup do kraja sezone, gde još treba da se bori za učešće na završnom turniru, već će i njen reking sigurno pretrpeti bolnu izmenu. Sve u svemu, neprijatan poraz koji mora da boli.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Ana Ivanović, Analiza, US Open, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.