11/11/15 - 19:00h

Ovo su pet razloga zbog kojih Rodžer Federer nije najbolji igrač svih vremena!

 

Mnogi će reći da je Rodžer Federer najbolji teniser svih vremena, međutim postoje podaci koji ukazuju da nije baš tako. Švajcarcu se nikako ne smeju osporiti rezultati i veliki broj trofeja, te provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste, ali ima stvari koje mu ne idu u korist.

Rodzer Federer

Rodzer Federer

U raznoraznim anketama koje su sprovođene, pa zaključno i sa poslednjom dodelom ATP priznanja, ništa ne može proći bez Rodžera Federera na nekoj od vodećih pozicija. Mnogi će vam reći da je Švajcarac najbolji igrač koji je ikada držao reket u rukama, međutim da li je to baš tako ili ipak nije, mogu nam otkriti neki on narednih podataka koje ćemo izneti u tekstu.

1. Rafa dominira u susretima sa Rodžerom

Jedna od glavnig činjenica jeste da Rodžer teško izlazi na kraj sa Rafaelom Nadalom. Od njihovog prvog susureta davne 2004 u Indijan Velsu, pa do današnjeg skora 23:11 u korist Španca mnogo toga se promenilo. Rodžer jednostavno vrlo teško igra sa Rafom, jeste ga poslednji put, nedavno u Bazelu pobedio, ali svaki put kada je teniser iz Španije na vrhincu Rodžer je u problemu, a ako pogledamo godine Federera i povrede Nadala u narednim mečevima može biti neizvesnosti, ali verovatno nikada pozitivan skor sa Rafom, Fedeks neće imati.

2. Njegov bekhend je suviše nepouzdan

Igra Rodžera Federera retko gde ima neku manu, ali je svakako njegova “Ahilova peta” bekhend. I pored pokušaja da svoju igru i u poznim godinama unapredi i promeni Švajcarac ne uspeva da se izbori sa određenim i evidentim problemima. U bilo kojoj jačoj razmeni sa Novakom Đokovićem, Nadalom ili nekim igračem koji je u stanju da duže optereti bekhend Švajcaraca dolazi do problema. Taj, jedan od najlepše izvođenih udaraca u svetu tenisa, dosta je nepouzdan, zna često da izda Rodžera i da ga uvede u probleme.

3. Puno pobeda i trofeja je ostvario protiv slabijih protivnika

Suština je da se Rodžer Federer na ATP turu pojavio u trenutku kada su neki velikani ove igre već bili u poznim godinama, a kada nije imao ko da ih zameni, osmin Švajcraca. Mnoge značajne trijumfe Rodžer je na velikim turnirima ostvario protiv, uz dužno poštovanje, igrača koji nikada nisu bili nivo današnjih Mareja, Nadala, a kamoli Novaka Đokovića. Sve do pojave Rafaela Nadala 2005 godine, te Novaka i Endija kasnije igrači protiv koje je igrao Fedeks nisu mu bili dorasli. Osvajao je tensier iz Švajcarske turnire pobeđujući Markosa Bagdatisa, Lejtona Hjuita, Marka Filipusisa, Davida Nalbanijana, Tima Henmana, Endija Rodika. Svi su oni, da se ne naljute, bili prosečni igrači, koji bi u današnjem turu jedva dobacili do najboljih 10. Međutim, kada su se pojavili novi klinci, oni sjajni rezultati su izostali.

Federer Edberg 2

4. Rodžer ima problema sa svim igračima iz takozvane “Velike četvorke”

Juče smo malo više govorili o tome da li i dalje postoji “Velika četvorka” i negde se složili da je trenutno Nole sam “Veliki”, međutim Federer ima problema sa svakim od trojice najvećih suparnika. U ovom momentu on ima 11:23 odnos pobeda i poraza u odnosu sa Rafaelom Nadalom, odnos sa Novakom Đokovićem i pored velike prednosti sada je izjedančen na 21:21, dok je odnos sa Endijem Marejem jedino pozitivan i iznosi 14:11. Dakle, biće teško da i sa njim ostane u pozitivnom skoru, a samo je pitanje vremena kada će ga Nole preteći.

5. Postoje igrači iz prošlosti i sadašnjosti koji su jednostavno bolji od njega

Ima li Rodžer Federer brzinu, upornost i snagu mladog Borisa Bekera? Pitanje je kako bi se nosio sa klasičnom servis volej igrom Stefana Endberga na travi u najboljim danima ili sa fantastičnim riternima Matsa Vilandrea na šljaci? Na koji način bi se pobrinuo za spoj snage, veštine i odlučnosti Ivana Lendla i da li bi mogao da ga ugrozi? Na sva ova pitanja teško je naći pravi odgovor, a kada se prisetimo kako danas protiv Federera igra pre svega najbolji igrač planete Novak Đoković, koliko ga je u prošlosti mučio Rafael Nadal, ostaje nam da se zapitamo da li je Federer samo jedan u nizu sjajnih igrača, ali ne i najbolji svih vremena.

Kada sledeći put budete govorili o najboljem setite se svega ovoga, a ko zna, za koju godinu možda sve ovo bude palo u vodu i možda o Novaku Đokoviću budemo govorili kao najboljem ikada, jer kako je Srbin krenuo, a kakvu kokurenciju ima, svakako da je tome bliži nego Federer, ma šta svet mislio.

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   ATP, Endi Marej, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari: 2

 
Mirko November 12, 2015 Odgovori

Ja miim da su ovo pet razloga zasto Federer nije najbolji u istoriji:

1.Novak Djokovic
2.Novak Djokovic
3.Novak Djokovic
4.Novak Djokovic
5.Novak Djokovic

🙂

 
RodAsh November 13, 2015 Odgovori

Mirko, PAZI METAK !!!
Hvala Slavko !

hahahae, puši ga “Mirko”

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.