09/03/20 - 12:08h

On predstavlja inspiraciju za sve – Dilan Alkot

 

Sećate se Ester Verger? Ako vam navedena Holanđanka nije poznata, pročitajte tu priču, dobro zapamtite njeno ime i vratite se ovde. Ako jeste, sjajno. Spremni ste za ovaj deo.


dylann alcott

Mnoge stvari čovek u životu ne može da bira i neke stvari koje radi svrstava u tu grupu. A svi znamo onu, baš onu koja nama služi za objašnjenje nekih stvari kada pametujemo drugima. „Ništa se u životu ne mora.“ To je klasičan kliše ali i jedna tačna tvrdnja. Međutim, pored brojnih stvari koje nismo birali, dvostruko više je onih koje izaberemo svaki dan. Sutra ću da ustanem u 7h, u petak ću da izađem u grad, sledeći mesec ću da odem na koncert, za 3 meseca idem van zemlje na rad. Shvatate u kojem smeru idemo? Izbor posla,bračnog druga, života, osećanja, sve nam je to izbor. Ono po čemu se razlikujemo svi jeste situacija koju nismo birali, a ta situacija se naziva rođenje.

Dylan

Da, logično, svi smo rođeni. Ali mi ne biramo u kojim uslovima ćemo biti rođeni. Ne biramo roditelje, ne biramo rodbinu, ne biramo šta ćemo da imamo, a šta ipak ne. To jednostavno po rođenju dobijamo. To nam je poklon i od tog trenutka sve ostalo je izbor. U početku nije naš jer nismo spremni na to, ali kako rastemo sav teret prelazi na nas.

Australijanac Dilan Alkot se rodio sa tumorom na kičmenoj moždini. Operisan je uspešno, ostao je živ. A kao nagradu? Dobio je invalidska kolica. Od tog trenutka, izbor je na njemu. Dilan Alkot se školovao uspešno, trenirao košarku i tenis i u oba sporta ostvario sjajne rezultate.

U košarci je stvarno bio dosta uspešan. 2008. godine je u Pekingu sa timom osvojio zlatnu Olimpijsku medalju a 4 godine kasnije je došao i do srebra u Londonu. Sjajni rezultati, dva sporta, ali samo jedna ljubav. Dilan Alkot se 2014. godine u potpunosti okrenuo tenisu. Da li je pogrešio? Definitivno nije.

Već u toj prvoj godini uspeo da je osvoji po koji turnir i da pobedi tada svetskog broja 3. Međutim, Olimpijski šampion nije bio zadovoljan. Doneo je izbor da se opredeli za tenis, a na početku 2015. godine doneo je izbor i da bude najbolji.

Dylan-Alcott-Newcombe

Dilan Alkot je 2015. godine postao svetski broj 1. I to je bio tek početak. Dilan u svojoj kolekciji trofeja ima 10 Grend Slem titula u singlu. U dublu je 2019. godine ostvario kalendarski Grend Slem i ima 6 trofeja ove kategorije. I to nije sve. Olimpijske medalje? Hm. U Rio de Žaneiro je otišao kao favorit i opravdao tu ulogu osvojivši zlato u singl i dubl konkurenciji. Od 92 meča u dublu, izgubio je samo 22 puta.

Dilan Alkot trenutno ima 29. godina i trenutno je drugi parateniser na svetu. Ove godine je 6. uzastopni put u svom rodnom gradu osvojio Australijan Open i kako on kaže „u korak prati Đokovića“. Ima sjajan odnos sa našim najboljim teniserom i predstavlja inspiraciju za sve. U dosadašnjoj karijeri je pobedio u 88% svojih mečeva. Odigrao ih je 193, a izgubio 23 puta.

    DA LI STE ZNALI?

  • Alkot je završio fakultetu u Melburnu. Radi kao motivacioni govornik i radio voditelj na jednoj Australijskoj radio stanici.

Vaš izbor je sada bio da pročitate ovaj tekst i ja vam se zahvaljujem zbog toga. Da li je vaš posao ono što ste izabrali ili ono što „morate“ u to neću ni da ulazim. Da li ste izabrali dobar put i da li morate njime da koračate? Izaberite sami tačan odgovor. Dilan Alkot nije birao način na koji će da dođe na svet, ali od tog trenutka on je izabrao sve.

Situacije u koje nas je život po rođenju stavio su upravo pogled na izbore pred nama.
Ono što radimo, verovatno nije ono što moramo, nego ono što smo izabrali.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Dilan Alkot, Grend Slem, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.