07/11/12 - 19:40h

Odjeci velikog finala (Blog)

 

Iako našim devojkama nisu davane velike šanse za trijumf, iako su one, koliko god to data situacija dozvoljava, rasterećeno ušle u ovaj meč, vodeći se sloganom „nemamo šta da izgubimo“ , poraz Srbije u finalu Fed kupa itekako boli.

Srbija- Fed kup reprezentacija

Neuspeh svakako nije ostavio ravnodušnim ni navijače, a kako su sve ovo podnele naše igračice najbolje se manifestovalo kroz njihove reakcije i grimase i pre poslednjeg udarca Safarove, kada je postalo jasno da je Češka i definitivno odbranila titulu šampiona. Ipak, zvuči kao fraza, ali je apsolutno ispravna konstatacija da je i sam ulazak u finale nemerljiv uspeh za reprezentaciju naše zemlje.

Najsvetliji trenutak finala je bila Anina igra i pobeda protiv rovite Kvitove. U trenutku posle meča, nadali smo se da će on predstavljati početak do sada nevidjenog preokreta, ali posle i drugog Jeleninog poraza, impresija Aninog trijumfa pretvorio se u žal što takvu partiju nije pružila i protiv Safarove prvog dana. Ipak, pitanje je da li bi i to bilo dovoljno da se ugrozi apsolutna junakinja u redovima domaćih.

Lusi je imala vrlo lošu sezonu iza sebe, ali je to nije omelo da ovog vikenda igra najbolji tenis u karijeri.Neverovatno nadahnuta Čehinja je svojim udarcima obezvredila sav trud Ane i Jelene, ne ostavljajući im promil nade. Utisak je da nema igračice koja bi mogla da se suprotstavi onakvoj igri Safarove, igri koju teško da će ikada ponoviti, čega je verovatno i sama svesna. To je bio faktor iznenađenja koji je bio potreban jednom od oponenata da odluči da li pehar ostaje ili se seli iz Praga. Ovog puta, nažalost, naše teniserke nisu uspele da pronađu takvu igru, drugi reket Čehinja jeste, tako da je rezultat sasvim realan i zaslužen.

Lusi Safarova

Jelena Janković pored velike želje i motivisanosti da pomogne, nije bila spremna za ovaj meč. Njeno telo nije bilo spremno da izdrži neophodne napore, i to se jasno videlo u drugom duelu prvog dana. „Posle bitke svi su generali“- mnogi će reći, ali ne možemo a da se ne zapitamo zašto selektor nije pružio priliku Bojani Jovanovski, ako ne prvog, onda makar drugog dana, jer očigledno je bilo da Jelena može da pruži veoma mali postotak svojih mogućnosti.

Njena želja da pomogne prevagnula je nad realnim sagledavanjem situacije, možda je Vraneš trebalo to da prepozna i pruži priliku Bojani koja je bila fizički spremnija. Međutim, možemo samo zamisliti kakva bi reakcija javnosti bila da Jelena nije izašla na megdan Safarovoj a Bojana izgubila, nesumnjivo bi se iznedrila priča da naš drugi reket ne voli dovoljno svoju zemlju i da kalkuliše u reprezentativnom mečevima, iako je tokom cele karijere dokazivala suprotno.

Bojana Jovanovski i Jelena Janković

Nažalost, takva cena bi bila neizbežna, i verovatno je i to nekim delom bilo u Jeleninim mislima. Pored svega toga mora se pomenuti da je naš selektor ipak napravio propust pri odabiru igračice za četvrti meč, i to je jedina zamerka koju možemo uputiti bilo kome iz ove reprezentacije.

Sramota je uopšte diskutovati o ljubavi koju naše reprezentativke nesumnjivo gaje prema svojoj zemlji. Anino nesvakidašnje proživljavanje svakog poena i Jelenine suze kada je shvatila da je meč izgubljen više nego ubedljivo oslikavaju to. Mnoge svetske teniske zvezde nalaze razloge da odbiju poziv svojih selektora, ili se štede kada igraju za svoju zemlju, čuvajući snagu za bogate turnire.

Pored veličenstvenih podviga u Belgiji i Rusiji, ovaj poraz nikako ne sme biti preovladavajući utisak u sumiranju ove sezone. Postignut je najveći uspeh u istoriji ženskog tima i na osnovu tog argumenta imamo pravo da budemo vrlo ponosni na naše junakinje.

Ana Ivanovic, Jelena Jankovic

Ana Ivanović, Jelena Janković

Još jedan doprinesući argument je podatak da Srbija, zemlja 7,1 milona stanovnika, ima samo 3000 tenisera i teniserki ukupno. Poređenja radi, Nemačku nastanjuje 82 miliona ljudi, od kojih su čak 6 miliona registrovani teniseri i teniserki, skoro kao čitava naša populacija. Dakle, mala smo mi zemlja u odnosu na konkurenciju, i svi ovi uspesi naših predstavnika belog sporta su svojevrsna čuda! Tako bi bar trebalo da doživljavamo ove neverovatne rezultate prethodnih i, bez dileme, budućih godina, sve dok Novak i društvo budu bili u stanju da donose nove radosti u naše domove. A posle njih…

Bila bi velika šteta da ova generacija ne predstavlja početak niza uspešnih, ali tako će biti ukoliko se odmah ne počne sa stvaranjima uslova za razvijanje mladih talenata, uslova kojih trenutno nema dovoljno! O tome najbolje govori i skorašnji apel selektora Dejana Vraneša, u kojem ističe da budućnost našeg tenisa nema gde da trenira zimi, da je neophodna izgradnja novih objekata, bez kojih je nemoguće očekivati da sadašnji asovi dobiju svoje naslednike.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Aleksandra Krunić, Ana Ivanović, Bojana Jovanovski, Fed kup, Jelena Janković, Teniserke, Turniri, Vesti, Češka- Srbija


Komentari: 7

 
nikola November 7, 2012 Odgovori

svaka vam je ka u njegosa 😀

 
dax November 8, 2012 Odgovori

Odlican tekst, svaka cast autoru.

 
luka November 8, 2012 Odgovori

svaka cast autoru novinari rts mogli bi nasto da nauce iz ovoga teksta

 
D. Jevremović November 9, 2012 Odgovori

Hvala! 🙂

 
Marija November 10, 2012 Odgovori

Šta se hvališ kad nisi napisao članak? 🙂 Da li se zoveš M. Marjanović?

 
Marjanovic November 11, 2012 Odgovori

Gdin Jevremovic je administrator ovog sajta, stoga je ovlascen da se zahvali u moje ime:). Hvala svima na pozitivnim komentarima.

 
Branko November 13, 2012 Odgovori

Odlicno.sve cestitke i administratoru i piscu teksta, a posebno nasim reprezentativkama.Ako ne ove godine onda neke naredne.Ubedjen sam da ce nam doneti pehar.
Sve u svemu deca imaju na koga de se ugledaju.Jos jednom svaka cast

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.