10/02/14 - 17:26h

Od sledeće godine više tenisa na travi

 

ATP je pre nekoliko dana predstavio kalendar takmičenja za 2015. godinu. Njime je predviđeno da se odigraju 62 turnira u 31 državi i to na šest kontinenata. Međutim, najviše pažnje novi kalendar privukao je zbog produžene sezone turnira na travi, tako da će teniseri po prvi put imati tri nedelje turnira na najbržoj podlozi pre nego što počne čuveni Vimbldon.

Sledeće godine ljubitelji zelene podloge moći će da uživaju u duelima najboljih svetskih tenisera na turnirima u Štutgartu, Hertogenbošu, Kvinsu, Haleu i Notingemu (dosadašnji turnir u Istbournu), dok će za turnir u Njuportu i dalje biti rezervisana treća nedelja nakon Vimbldona. Novina je i izmenjena kategorizacija turnira u Kvinsu i Haleu, koji će od sledeće sezone biti u kategoriji 500. Time će sezona na travi dobiti na težini. Tačnije, turniri na travnatim površinama donosiće čak 75% poena više nego do sada.

sezona na travi 1

Pravdajući ovakvu odluku, izvršni direktor ATP-a Kris Kermod izjavio je da je “ATP tur globalni brend i da potražnja za organizacijom turnira konstantno raste, što oslikava snagu ovog proizvoda i rast popularnosti tenisa”.

sezona na travi 2

Zanimljivo je da Kina i dalje ostaje jedina zemlja (sem SAD) u kojoj će se održavati turniri iz sve tri kategorije (250, 500 i završni masters turnir u Šangaju). Ujedno, ATP je odlučio da otvori prijave za upražnjeno mesto Serbia Opena, koji je nakon četiri sezone i definitivno prestao da postoji 2013. godine, kada je ATP-u vraćena licenca za organizaciju turnira.

Kompletan kalendar ATP takmičenja za 2015. godinu preuzmite OVDE.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP, ATP 500, ATP Rang Lista, ATP trka, ATP u Haleu, ATP u Hertogenbošu, ATP u Istbornu, ATP u Njuportu, ATP u Štutgartu, Masters u Šangaju, Rang Lista, Turniri, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.