17/05/18 - 12:02h

Novak: Želim da se vratim na vrh, ali to se neće desiti odmah

 


Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je da želi da se vrati na vrh, ali da je svestan da je potrebno još mnogo da se to dogodi.


Source: Julian Finney/Getty Images Europe

Đoković učestvuje na Masters turniru u Rimu na kome je stigao do osmine finala u kom će igrati protiv Španca Alberta Ramosa-Vinjolasa. U drugom kolu savladao je Nikoloza Basilašvilija iz Gruzije.

Srbin nakon pauze i operacije lakta pokušava da se vrati u svoju vrhunsku formu:

– Napredujem, ali znam da mi je potrebno još mnogo da bih se vratio na najviši nivo. Ovo je prelazni period koji moram da prihvatim. Moram dati sve od sebe u svakom meču koji igram, ali i na svakom treningu. Samo na taj način ću se osećati prijatnije tokom mečeva. Naravno da su mečevi i treninzi drugačiji sa psihičke tačke gledišta, pa je važno kombinovati ih. Ali istina je i da nema boljeg treninga od meča. Žeim da idem korak po korak, nadam se pobedama u što više je mečeva moguće. Cenim toplinu ljudi, želim da se vratim na vrh, ali znam da se to neće dogoditi odmah.

Dok je Đokovićeva karijera bila u razvoju, on je sam morao da plaća trenere, za razliku od nekih tenisera koji imaju podršku svojih Teniskih saveza:

– To je velika prednost, mnogi igrači imaju podrške Saveza koji su vrlo moćni u pojedinim zemljama, posebno u onim koje su domaćini Slemova. Često te zemlje potpisuju ugovore sa svojim igračima na početku njihovih karijera. Za ostaje je drugačije, kao što je bilo za mene. Nije mi bilo lako, posebno mojim roditeljima koji su plaćali trenere iz svog džepa. Da bi igrao tenis na visokom profesionalnom nivou potrebno je mnogo novca, možda više nego u bilo kom drugom sportu. U Italiji Savez pomaže talentovanim teniserima od malih nogu. Nisu svi te sreće, pa moraš da stegneš zube i boriš se sam. To se dogodilo meni. Mnogi su odustali, jer nisu verovali da mogu da dostignu najviši novu. Svaki sport postavlja mnoge prepreke, ali tenis možda najviše, jer je individualni. Ako nemaš neki vid pomoći ili sponzore vrlo je teško.

Novak meč osmine finale protiv Ramosa igra u letvrtak od 19.30h, a direktan prenos možete pratiti na Tenis Uživo.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Masters, Masters u Rimu, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari