08/10/18 - 11:12h

Novak: Želim da se borim za prvo mesto

 


Najbolji srpski teniser Novak Đoković rekao je da mu je pre nekoliko meseci delovala nedostižno mogućnost da se bori sa prvo mesto na ATP listi.


zimbio.com

Novak je na konfrenciji na novinare u Šangaju rekao je je prvo mesto na ATP listi nešto čemu teniseri uvek teže.

– Rafa je i dalje prvi teniser sveta i ima šanse da na toj poziciji završi godinu. Drago mi je da sam i ja u sličnoj poziciji. Pre četiri ili pet meseci to mi je izgledalo kao nešto što je teško dostižno, ali sa rezultatima koje sam ostvarivao u proteklom periodu, sada sam u dobroj poziciji. Broj jedan je uvek cilj kada se profesionalno bavite ovim sportom.

On je pričao i o tome kako igrači pronalaze motiv da se nadmeću kada se završe svi grend slemovi:

– Kada se završi poslednji grend slem, uzbuđenje splasne i kod igrača i kod navijača. Sezone su duge i svi postanu pomalo umorni. Svi, naročito vrhunski teniseri, žele da najbolje igraju na slemovima. Kada njih više nema, primat ima Završni masters u Londonu. Međutim, ja cenim svaki turnir. neki se ističu zbog istorije i svega, ali na svakom želim da ostvarim dobar rezultat. Poštujem svako takmičenje i želim da pobeđujem koliko god mogu. Isto tako, želim da se borim za prvo mesto

Srbin je rekao da je, nakon osvajanja Roland Garosa 2016. godine i pauze koju je imao usled povrede lakta, morao ponovo da pronađe motivaciju da se takmiči:

– Pošto sam osvojio karijerni slem, posle Rolan Garosa, morao sam ponovo da pronalazim motivaciju. Nisam mislio ili osećao da će mi to biti problem, jer volim tenis i to je osećanje koje nikad nisam gubio. Čak i kada mi nije išlo, kada sam bio povređen. Ali želja za takmičenjem, za igranjem mečeva je splasnula. Suočio sam se sa onim sa čime su se borili svi veliki šampioni, morao sam ponovo da pronalazim motiv. Ako si profesionalni teniser, nekadašnji broj 1 i višestruki grend slem šampion, teško je zadovoljiti se prosečnim rezultatima, da tako kažem. Na neki način je to i dobro, jer uvek težiš onom najboljem. To je ono što te pokreće na dnevnom nivou.

Novak je bio slobodan u prvom kolu Mastersa u Šangaju, a u drugom će igrati sa Francuzom Žeremijem Šardijem.

– On voli brže terene. Gledao sam ga malo u prvom meču. Ima snažan forhend, dobar serevis. To je osnova njegove igre. Znam ga. Igrali smo 11 puta, trenirali smo zajedno u Čikagu. Čestitao sam mu na pobedi. Našalio sam se da je znao da ćemo igrati u Šangaju i da je zato želeo da treniramo u Čikagu. Kada sam mu, tom prilikom rekao, da mi servira u bekhend stranu, on je servirao forhend. Već tada je počela mentalna igra. Šalu na stranu, odličan je momak, dobro se slažemo. Uspevao sam u prethodnim mečevima da neutralizujem njegov prvi servis i da iskoristim prednost koju sam imao na drugi. Šetao sam ga po terenu, pokušavao da otkrijem njegove slabosti. Pokušaću isto i ovde.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Masters, Masters u Šangaju, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari