31/05/15 - 18:19h

Novak, treći dan: uz klince je sve lakše (blog)

 


Često kažemo da su deca najbolji ljudi jer su otvoreni, srdačni i spontani. Kako postati kao oni ako ne treniraš s njima, verovatno se pitao Đoković uoči meča sa Tanasijem Kokinakisom. Zbog toga je neko od članova njegovog tima kontaktirao organizatore i zakazao kolektivno “zagrevanje” najboljeg tenisera sveta sa dečacima i devojčicama koji ove godine sakupljaju lopte na Rolan Garosu. Ovi mališani, čije je uloga često zapostavljenja, rade veoma ozbiljan i odgovoran posao i od njihove spremnosti da maksimalno odrade poverenje zadatke zavisi koliko uspšeno će se turnir odvijati. Iako putem malih ekrana posao ovih mališana ne deluje previše zahtevno (mnogi upravo zato misle da se zbog toga takvi poslovi poveravaju deci), istina je sasvim drugačija. Na svim većim turnirima, a posebno gren slemovina, skupljači lopti se pažljivo biraju, obučavaju i na sve načine pripremaju da maksimalno odrede svoj deo posla. Kada su Rolan Garos i drugi gren slem turniri u pitanju, pripreme za dve nedelje turnira traju i po par meseci unapred. Zato, samo najbolji dobijaju tu čast da budu deo Rolan Garos tima, tradicije i elite.

Otvoreno prvenstvo francuske, Rolan Garos

Ipak, za mališane, koji mahom i sami treniraju tenis, nema većeg zadovoljstva nego da upoznaju svoje idole. Svakako, dobrom delu njih uzor je Novak, koji sem teniskih, ne propušta priliku da pokaže ni ljudske kvalitete. Setite se samo prošlogodišnjeg Rolan Garosa kada je na kratko “zamenio” uloge sa jednim skupljačem lopti. Ove godine Novak je smislio nešto drugačiji način druženja sa Rolan Garos mališanima i odlučio da sa njima odradi jedno lakše zagrevanje.

Za kraj ovog kratkog druženja “pao” je popularni selfi, koji će kao uspomenu ovi mališani dugo nositi u srcu. Novak je na ovaj način uradio dve lepe stvari. Ne samo da je još jednom pokazao ljudsku stranu svoje svetski poznate ličnosti, već je i samog sebe rasteretio predstojećeg meča u kome je bio favorit. Novak i njegov štab dobro znaju da se ovakvi mečevi često ispostave daleko težim od očekivanog, te da je veoma važno pravilno se pripremiti za njih. Zato je relaksacija za prvog igrača planete od velike važnosti, jer kvalitet sam po sebi nikada ne dolazi u pitanje.

Kada je već meč počeo, Novak je bio toliko dobar koliko je trebalo da se mladom Australijancu u svakom setu oduzme servis po jednom, a da se pri tome ne dođe u situaciju da 19-godišnji momak iz zemlje sa dugom teniskom tradicijom dođe u istu situaciju. Dakle, mogli bismo da kažemo da Novak onako u žurbi ide ka svom glavnom ovogodišnjem cilju – osvajanju jedinog preostalog gren slema. U to ime Novak je udario veliki broj vinera, a da pri tome uopšte nije napravio veliki broj neiznuđenih grešaka. Time se Nole domogao 25. uzastopne pobede ove sezone i ako je sudeći prema partijama koje pruža na pariskoj šljaci, kraj ovom nizu se ne naslućuje. Da ga ne bismo urekli, odmah ćemo reći samo neka tako nastavi i neka se, kao u ovo slučaju, fokusira na svaki naredni meč, što usotalom i radi.

U prilog tome neka ide i Novakova izjava posle meča da Balkan ima toliko dobrih tenisera jer ovde su “geni veoma dobri za sport”, mada u njegovom slučaju smo to već znali. Ipak, Novak nam je to još jednom demonstrirao jer na meču protiv Kokinakisa nije bilo ni traga od manje povrede kuka koju je zadobio dva dana ranije.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, ATP trka, Novak Djoković, Rang Lista, Rolan Garos, Tanasi Kokinakis, Tenis blog


Komentari