30/06/19 - 11:46h

Novak: Struktura je takva da nam ne dozvoljava da nešto promenimo

 


Na konferenciji za novinare pred početak Vimbldona, najbolji teniser sveta Novak Đoković pričao je o Savetu igrača čiji je predsednik.


Source: Matthew Lewis/Getty Images Europe

Jedan od članova Saveta, Holanđanin Robin Hase, je na sastanku u petak odlučio da se povuče, da bi zatim tu odluku doneli i Britanac Džejmi Marej i Sergej Stahovski iz Ukrajine.

Deni Valverdu, predstavnik trenera, takođe se povukao sa ove pozicije.

Novak kaže da razume zbog čega su se oni odlučili na takav potez:

– Razumem zašto su Robin, Džejmi i Deni doneli te odluke, pogotovo posle niza sastanaka koje smo imali. Poslednji smo imali u petak. Počeo je oko pet posle podne, završio se posle ponoći. Za sve nas koji učestvujemo na ovom turniru, sastanci od sedam sati su zamorni. Ali postoji šira slika. Sistem i struktura nas sabotiraju. Govorio sam o tome i ranije. Ovde smo svi kao volonteri, kao momci koji pokušavaju da urade nešto, pomognu da se čuje i glas igrača. Deo sam Saveta skoro šest ili sedam godina. Kao predsednik, mogu da kažem da je poslednji saziv bio najaktivniji, možda najviše posvećen. Želili su svi da naprave razliku. Ali struktura je takva da nam ne dozvoljava da nešto promenimo.

Novak je otkrio da je jedan od problema Saveta bio to što su informacije sa sastanaka dospevale u javnost:

– Jedan od okidača bio je i taj što su informacije curile. Prečesto u poslednjih devet ili deset meseci. Sve se iznosilo u javnost tokom ili odmah posle sastanka. Nisam političar, sportista sam. Svi se trudimo da o svemu naučimo što više, da nađemo načina da doprinesemo razvoju ovog sporta. Ipak, mi nemamo pravo glasa. Da, oni slede ono što većina u Savetu traži, ali ponekad, kada je zastoj ili kada je Savet podeljen, oni preuzimaju liderstvo. Tada glasaju za ono što misle da je adekvatno. Tako da postoji veći problem.

On je odgovorio na pitanje zašto je to veliki problem:

– To je razlog za brigu jer krši pravilo poverljivosti unutar grupe. Ako neko odaje informacije i upire prstom u jedno ili drugo lice zbog glasanja na ovaj ili onaj način, pitam se, koja je poenta biti tu i pokušavati da se bude deo sistema? Da li bi trebalo da postavimo kamere i javno sve prenosimo o čemu razgovaramo? To tako ne funkcioniše. Nemam šta da krijem, ali je to problem jer mnogo toga treba da ostane poverljivo, ne treba da napušta sobu, naročito ne tokom sastanka. Očigledno je da neko daje informacije iznutra. Ne znam ko. Pretpostavljam da nikad nećemo ni saznati. To je razočaranje za mnoge igrače jer se ne osećaju slobodno. To je bio okidač da Robin odluči da se povuče, kao i mnogi drugi.

Novinari su srpskog tenisera pitali da li je razmišljao o tome da napusti Savet:

– Razmišljao sam o svemu. Čak i o tome da se povučem. Siguran sam da bi moj tim to voleo. Ipak, nešto u meni mi govori da bi trebalo da ostanem. Osećam da smo u tranzicionoj fazi i da je dobro da neko iz vrha bude tu.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.