14/03/24 - 12:02h

Novak specijalni gost na Samitu u Kaliforniji: Bio sam spreman da se povučem! (Video)

 

Novak podsetio na najteži period svoje karijere.


Novak Đoković

Nakon neočekivano rane eliminacije sa Mastersa u Indijan Velsu, Novak Đoković je iskoristio priliku da gostuje na renomiranom “Apfront Samitu” koji se svake godine održava u Los Anđelesu.

Najbolji sportista svih vremena bio je specijalni gost Džefrija Kacenberga tokom polučasovnog intervjua.

Tom prilikom se ponovo prisetio mučnog perioda od pre sedam godina, kada je umalo završio karijeru zbog povrede lakta.

--To je bilo 2017. godine, osetio sam to još 2016. ali sam nosio tu povredu lakta i bio sam uvek protiv tableta protiv bolova, nisam voleo, ali sam morao da ih koristim. Siguran sam da mnogo sportista može da se poveže s ovim. Ljudi očekuju da igraju, oni kupuju karte i možda je ovo jedino šansa da vas gledaju i uvek mislite, želim da budem tamo, ne želim da razočaram ljude, sebe, familiju. Nosio sam povredu, pogoršavala se. Ubio sam taj svoj bol, a shvatio sam na Vimbldonu u četvrtfinalu da ne mogu da serviram, da ne mogu da podignem ruku, znao sam da je gotovo i da je to momenat kad moram napraviti neke radikalne promene. Izbegavao sam operaciju po svaku cenu, a kada sam posle Vimbldona završio, uzeo sam odmor i nisam hteo da igram. Pokušao sam da se izlečim, trenirao sam za novu sezonu, osetio sam bol ponovo, otišao sam da igram u Australiji i shvatio sam da moram na operaciju. Uradio sam to i šest nedelja kasnije sam se vratio.

--Plakao sam posle operacije, ne zbog bolova, već jer sam izneverio sebe. Moja filozofija kaže da izbegnem operaciju, da uradim sve što mogu da ne odem ‘pod nož’, a mama mi je bila tu. Rekao sam joj ‘Mama, izneverio sam sebe’, ona me tešila i rekla da je to normalno i da to svi rade. To je bila ogromna promena za mene, tad sam imao 30. godina. Što je za sportistu mnogo, ulazite u poslednju fazu karijere. Imao sam fantastičnu karijeru i niko mi nije rekao da usporim, da ne igram godinu ili dve.

--Osetio sam se da hoću da napustim tenis, nekoliko meseci nakon operacije sam ispao iz najboljih 20, igrao sam najgori tenis ikad. Gubio sam, osećao sam se loše na teren. Mislio sam da je to momenat. Onda sam morao da sredim svoj servis, taktiku, sve je to bio izazov. Okupio sam svoj tim, rekao sam im da se distanciram od profesionalnog tenisa, mislio sam da je vreme za sledeće poglavlje. Bili su tu moja žena, moj menadžer, moj tim. Rekli su mi da sačekam, da se smirim, da razmislim jer sam bio ‘usijane glave’. Izgubio sam meč u Majamiju i mislio sam da je to to, onda sam stao, podržali su me, zahvalan sam im na tome. Morao sam da se smirim, ubrzo nakon toga, u drugom delu 2018. godine sam osvojio Vimbldon, US open i samo sam počeo da se podižem i onda sam u narednim godinama imao najbolje momente u karijeri.

Novak Djokovic on Perseverance, Resilience, and Maximizing Potential | 2024 Upfront Summit

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.