29/06/15 - 21:35h

Novak, prvi dan: ni vrabac ga ne može izbaciti iz takta (blog)

 


U odbranu krune Novak je krenuo na teži način, ali ne svojom voljom. Igrati protiv Filipa Kolšrajbera u prvom kolu jednog gren slema pomalo je groteskna situacija, ali kako žreb odriče mogućnost bilo kakvih želja i to se moralo dogoditi. Otvarajući program na centralnom terenu ovogodišnjeg Vimbldona, Đoković je odservirao as koji je trebalo da nagovesti da se prvi nosilac neće zadovoljiti manjim od još jednog poziranja fotografima sa peharom u ruci. Pohod na najvažniji trofej u tenisu Đoković je započeo čestim izlascima na mrežu i to pod budnim okom njegovog trenera. Legendarni Beker, koji je svoje najbolje teniske dana doživeo upravo na Vimbldonu, vidno je unapredio Novakovu volej igru i ohrabrio ga da, u stilu nekadašnjih velikana tenisa, češće izlazi napred i skraćuje poene.

Vimbldon

Vimbldon

Da nije bilo Bekera u stručnom štabu verovatno bismo na takvu Novakovu igru morali još malo pričekati. Ovako se servis volej igra ponovo vratila tamo gde pripada – na travnati centralni teren Vimbldona. Novak je bio vrlo dobar, iako to više zvuči kao pleonazam s obzirom da se radi o prvom teniseru na svetu. Ipak, bilo je dobro videti Novaka u prepoznatljivom, ali i malo pojačanom ritmu, protiv veoma kvalitetnog protivnika, koga je Novak dozirano lomio na krajevima setova i tako na najbolji način stavio sebe na spisak igrača koji prolaze u drugu rundu.

Negažena trava centalnog stadiona bila je dostojna početka kampanje usmerene na odbranu titule aktuelnog šampiona. Novak je generalno delovao kao dobro uštimovani orkestar. Pošto je napravio pauzu od tri nedelje, Nole je očekivano delovao gladan uspeha i siguran u sebe. Sigurno da nije želeo Nemca za protivnika u prvom kolu, ali možda i nije loše na startu igrati protiv rivala koga bi nače susreli u trećem ili četvrtom kolu.

Da Kolšrajber ne bude jedini koji se danas urotio protiv Novaka pobrinuo se jedan razdragani vrabac koji je uporno odbijao da napusti centralni teren tokom meča. I dok se za karte za ovaj meč stajalo u redu po nekoliko sati, dotkle je ovaj ptić bez karte došao u centar pažnje čitave planete.

I dok su Novak i Filip pokušavali da ukažu vrapcu da mu na terenu nije mesto, dotle se publika lepo zabavila, ali je čitavu predstavu morao da prekine sakupljač loptica koji je uspeo da vrapca malo pomeri u stranu. Iako Novak nije u današnjem meču pokazao svoje najbolje tenisko lice, što je i razumljivo s obzirom da se radilo o prvom meču na turniru, jasno je da ni motivisani, ali na kraju emotivno skrhani Kolšrajber, ni maleni uljez nisu bili dovoljni makar i za nagoveštaj eventualnog iznenađenja. Dobar protivnik bio je dobar test za Novaka, za koga možemo reći da je na pravom putu za odbranu titule.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   ATP Rang Lista, ATP trka, Filip Kolšrajber, Novak Djoković, Rang Lista, Vimbldon, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.