14/12/19 - 14:07h

“Novak je najbolji svih vremena; u 2020. ću pomoći Filipu da ispuni svoj pun potencijal”

 

Janko Tipsarević pričao je o Novaku Đokoviću, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, kao i o svojim planovima za narednu godinu.


Zimbio

On je u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” rekao je da je Đoković najbolji teniser svih vremena.

– Novak je najbolji teniser svih vremena. (To kažem) ne da ja prodajem maglu, već je jako bitno da ljudi pogledaju statistiku za ovih deset godina – ko je šta radio, ko je osvojio najveći broj turnira… Trenutno, u 2019. godini, gledajući statistiku, Rodžer ima najviše Grend slemova, posle njega ide Nadal, tako da je i to potrebno da bi Novak bio internacionalno priznat. – kazao je Janko i nastavio:

– Igrao sam protiv svih, znam ko kako igra od njih kada je najbolja verzija sebe i, uz dužno poštovanje Nadala i Federera… Znam da ovo subjektivno gledam, ali Novak Đoković, u izolovanom incidentu, je najbolji teniser svih vremena. Da bi internacionalna javnost priznala Novaka gledaju se rekordi, međusobni susreti i ostali rezultati. Međusobn susret ima bolji sa svima osim sa Filipom (Krajinovićem) kome je jednom predao meč. Mislim da kada se sve završi u narednih tri četiri godine da će Novak statistički prestići ovu dvojicu i biti internacionalnio priznat kao najbolji.

Janko je kazao i da će nakon penzionisanja tenisera “Velike trojke” navijačima trebati vremena da se naviknu na mlađu generaciju igrača:

– Mislim da predstoji težak period za internacionalni tenis, što smo videli i u ostalim sportovima gde je televizijski rejting NBA opao kada se Majkl Džordan povukao, isto je bilo kada je Majkl Šumaher prestao da vozi, Tajson… Velikani bilo kog sporta kada izdignu sport na drugi nivo potrebno je vremena, treba da se teniski fanovi naviknu da neki Cicipas ili Zverev ili ko god bude taj velikan.

On je obrazložio zbog čega je to tako:

– Problem je što su oni toliko osvojili da bi se uopšte pričalo o novom velikanu u istoj rečenici mora da uzme deset Grend slemova. Ako uzme pet, biće – ko je ovaj. Šta su njih trojica uradili za ovaj sport je zaista neverovatno, ali sa druge strane pokazuje put drugim igračima da je zaista moguće. Kada se pojavio Sampras i osvojio 14 (Grend slemova) mislili su da niko neće moći. Onda se pojavio Federer, posle njega Nadal, a onda i već duže vreme Novak. Dok se nove zvezde ne ustale na internacionalnoj sceni kao dominantan faktor mislim da tenis čeka jedan taman period.

Janko, koji je na ovogodišnjem Dejvis kupu završio profesionalnu igračku karijeru, otkrio je šta mu je cilj za 2020. godinu:

– Jedan od mojih zaduženja u 2020. je da pomognem Filipu Krajinoviću da ispuni svoj pun potencijal. Jednim delom me mnogo podseća na mene. Ja sam u tim ranim teniskim godinama imao hedonistički pristup prema svemu. Filip me mnogo zaintrigirao, gde konačno u tim kasnim ‘teniskim godinama’ počinje da sazreva kao ličnost i meni je to bilo mnogo bitno. Bilo bi mi žao da ja ako već mogu da pomognem da ne budem deo tog njegovog odrastanja. Uz pravi tim, gde je Filip meni dao odrešene ruke da izaberem ljude koji će raditi s njim, verujem da on može da ispuni pun potencijal. Šta je to, samo vreme će pokazati. Mislim da mogu da pomognem jer sam zaista prošao kroz sve faze – loš junior i dobar junior – loš i dobar senior – povrede i vraćam se i ne vraćam se. Podseća me na mene jer sam i ja u tim kasnim teniskim godinama sa 25, 26 sazreo, mentalno rešio i u periodu od godinu dana imao dovoljno sreće da uđem u Top 10.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Janko Tipsarevic, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.