20/01/15 - 15:28h

Novak Đoković, dan prvi: Rutinska igra i priprema za nastavak takmičenja (analiza + video)

 

Srpski teniser Novak Đoković trijumfalno je započeo takmičenje na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Australije! Nole je odigrao jedan rutinski duel protiv Aljaža Bedenea iz Slovenije, pravio brejkove kada je to bilo neophodno, nije dozvolio protivniku da mu napravi probleme, te se zasluženo plasirao u drugo kolo. U narednoj rundi Novakov rival biće Rus Andrej Kuznjecov, a imajući u vidu igru našeg tenisera iz današnjeg duela ne bi trebalo da bude bojazni po pitanju njegovog plasmana u treće kolo prvog Grend slema sezone.

Novak Djokovic

Novak Đoković i Aljaž Bedene su jutros u Melburnu odigrali svoj prvi međusobni duel, a dobra forma Slovenca, koju je iz kvalifikacija preneo u prvo kolo nije naudila najboljem teniseru sveta. Doduše duel je krenuo sigurnim servisima sa obe strane, a znao je Đoković da u prvim kolima Grend slemova napravi brejk početkom meča i njime “umiri” rivala. Ključni trenutak prvog seta bio je tek osmi gem, u kome je Srbin iskoristio svoju prvu brejk priliku i došao do 5:3, ali pre toga, u eptom gemu spasivši dve prilike da Bedene bude taj koji će prvi na ovom meču napraviti brejk. Deveti gem prvog dela bio je rutinski odrađen sa Novakove strane, iskoristio je prvu priliku za osvajanje seta i došao do 1:0. Svakako najsvetliji trenutak prvog dela igre predstavljaju spasene dve brejk lopte i stoprocentna realizacija brejk lopte.

Drugi set počeo je onako kako Novak započinje takmičenje na prvim kolima jednog Grend slema. Brejk u prvom gemu, iskorištena druga prilika za isti, a zatim četiri gema u kojima je Novak Đoković izgubio samo jedan poen?! Srbin je uz tu demonstraciju fizičke i mentalne sile uspeo da doda još jedan brejk, još jednom iskoristivši svoju drugi brejk šansu, tj. ukupno treću od pet, koliko ih je imao u prva dva seta. Jednom rečju, set kao iz udžbenika za tenisera iz Srbije.

NoVak ĐoKoViĆ

Treći period u mnogome je potsetio na prvi. Nema ranog brejka, a potom iskorištena druga brejk prilika u petom gemu. Slovenac je u šestom imao jednu priliku da napravi ribrejk, nije uspeo, a potom je u narednom sačuvao svoj servis, spasivši priliku za brejk Novaka Đokovića. U daljem toku seta nikakavih problema nije bilo i Srbin je sigurnim tenisom priveo meč kraju.

Jedan opšti zaključak duela Đoković – Bedene jeste da je Srbin rutisnki odigrao duel prvog kola, pravio brejkove kada je to trebalo, nije dozvoljavao Slovencu da se na bilo koji način vrati u meč i možda pomisli da može da iznenadi. Nole je statistički gledano u duelu imao osam prilika da protivniku oduzme serevis, to je učinio četiri puta, dakle 50%, dok je sa druge strane bio na 100% sačuvanog svog servisa, a uz to je spasio i dve brejk lopte.

Za Novaka je duel sa Bedeneom zaista bio dobra provera pred nastavak takmičenja, a u drugom kolu rival mu je Rus Andrej Kuznjecov, sa kojim takođe ne bi trebalo da ima velikih problema, ali koji će sigurno, uostalom kao i Bedene, igrati maksimalno, neće se predati, a na Đokoviću je koliko će svom protivniku dozvoliti da igra.

Kako je to izgledalo protiv Bedenea, u najkraćim crtama, pogledajte u sledećem video zapisu.

(Tenis Uživo, D. Jevremović)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Novak Djoković, Teniseri, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.