08/07/15 - 09:59h

Novak, četvrti dan: meč koji se večno pamti (blog)

 


U trenucima kod je Andersonov poslednji udarac polako završavao u autu Novaku je sigurno svašta prolazilo kroz glavu. Izraz njegovog lica na kraju meča najbolje govori koliko je morao da radi za ovu pobedu. Takođe, čini mi se da se bez njegove čelične volje i naravno neospornog kvaliteta ovakav preokret ne bi nikada dogodio. Anderson je još jedan igrač u nizu koji je zablistao na velikoj sceni. Možda ovaj 29-godišnji Južnoafrikanac više neće imati ovako zapaženu rolu na jednom gren slemu, ali to je sudbina tenisa, da nam svake godine na svim velikim takmičenjima ponudi po jedno prijatno iznenađenje, koje nužno za sobom povlači i ono neprijatno. I dok bi se u slučaju pobede Kevin kitio lovorovim vencem, Novak bi došao u neugodnu poziciju, koja bi bila veliki šok za njega. Na sreću i znanje takvo nešto se nije dogodilo i Novak je prošao dalje, ali je sigurno da će ovaj dvodnevni okršaj sa Andersonom pamtiti zauvek.

Vimbldon

Vimbldon

Mrak, kiša, publika i naravno protivnikov servis su stajali na jednoj strani. Novak je bio nasuprot njih. Nije tajna da Novak na Vimbldonu ne uživa podršku kao Marej ili Federer, ali je isto tako tačno da se on već godinama dobro drži protiv svih pritisaka. Juče je to najbolje pokazao. Vimbldonska publika je teniski “pismena” i ima dovoljno razuma da zna ko je najveći protivnik dvojici pomenutih tenisera. Marej, istinsko britansko tenisko zlato, je zaštićena vrsta i to je sasvim ok, jer prednost domaćeg terena postoji i u tenisu, samo je manje izražena nego u drugim sportovima. Nakon dva izgubljena, došao je red da se dva seta dobiju. U trenucima kada je mrak polako prekrivao teniski kompleks u blizini Londona, Đoković pravi preokret i “tera” sudiju da oko 9 časova po lokalnom vremenu suspenduje meč do sutra. Kiša, koja je igrače oterala sa terena sutradan tek po pojavljivanju na terenu broj 1, nije uspela da poremeti ni jednog ni drugog tenisera koji su odigrali još jedan veoma napet i zanimljiv set.

Bilo kako bilo, tek Anderson zaslužuje sve pohvale. Servirati gotovo konstantno i na visokom nivou tokom svih pet setova je prosto zapanjujuće. Nije tajna da je početni udarac nešto na šta se Južnoafrikanac oslanja u njegovoj igri, ali da sopstvni servis možete toliko da držite konstantnim, to je odlika samo najboljih igrača. Anderson je solidno servirao tokom čitavog turnira, ali je protiv Novaka prosto eksplodirao. Naravno, kada igrate protiv broja jedan na sto stavljate sve karte i bacate se u borbu u kojoj nemate šta da izgubite. Zbog toga relativno lakši protivnici uvek predstavljaju potencijalnu opasnost. Niže rangirani igrači ili brzo izgore protiv favorita ili nošeni adrenalinom i podrškom sa tribina idu do kraja koji se često završi velikom pobedom. Ipak, Novak je strpljivo čekao i po nekom nepisanom pravilu napravio brejk na kraju seta (u ovom slučaju i meča) i zapečatio sve snove u iznenađenje. Mislim da nije potrebno ponavljati mentalnu snagu našeg igrača, koji i pored ispoljenih frustracija na terenu nijednog trenutka nije popuštao. Znao je Novak da će Anderson kad-tad udariti servis-dva nešto slabije i da će to iskoristiti.

Igrač kome nedostaje još jedna pobeda do jubilarnog 650. trijumfa u karijeri to odlično zna. Koliko je sve bilo neizvesno neka posvedoče Novakove reči da do samog kraja “nije znao da li će pobediti”. To ne treba da čudi, jer kada igrate protiv čoveka koji u jednom meču odservira 40 aseva, prosto ne znate šta da mislite i sigurno se pitate da li će tome ikad doći kraj.

Ipak, pogled ka nebu i poljubac travi uz čvrsto stegnute pesnice dovoljno govore kroz kakve teškoće je prošao Đoković, ali je prošao i to je ono najvažnije. I pored osećaja da Vimbldon preferira neke druge velike igrače, ovakav nastup najboljeg igrača sveta podigao je svih 11.000 navijača na noge. Siguran sam da bi Novak skakao od sreće, samo da ne uživa reputaciju velikog šampiona. Napraviti tako veliki preokret na travi je ipak remek-delo samo odabranog kruga igrača tenisa.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.