18/10/23 - 15:05h

“Novak bi bio najbolji učenik Nikole Tesle, uz Maradonu je najveći svih vremena”

 

Čuveni Nele Karajlić je na vrlo autentičan način govorio o Novaku Đokovića.


zimbio.com

Zaita je jako teško da čujemo nešto o Novaku Đokoviću što do sada nismo, ali se za to nedavno pobrinuo veliki umetnik Nenadn Janković, poznatiji pod pseudonimom Nele Karajlić.

Jako inspirativno je govorio u popularnom podcastu “Alesto”, autora i voditelja Aleksandra Stojanovića.

Za Neleta, Đoković i Maradona su najupečatljiviji sportisti ikada.

Njih dvojica su najposebniji sportisti i ličnosti. Oko njih se stvori oreol, kad ih vidiš ili posmatraš. Maradona nas je napustio, pa govorim o tome kakav je bio. Različitog su temperamenta, ali imaju posvećenost prema onome što treba da urade. Nije bitno da li igraju fudbal, tenis ili karte, njihova ideja je da pobede. Po njima je pobednik onaj koji sa strašću radi to što treba da radi. To im je zajednička filozofija.

-Za razliku od Novaka koji je život posvetio telu, Dijego nije imao nikakav odnos prema telu. Uživao je u svemu što može telo da ruinira. Druga njihova zajednička karakteristika je spremnost da poslušaju onog s kim razgovaraju, bez obzira o kome je reč. I kod Đokovića i kod Maradone primetio sam da te gledaju u oči kad razgovaraju s tobom i da zaista slušaju šta imaš da kažeš. Kod većine nije tako, razmišljaju o onome šta je njima na pameti, a to što ti govoriš, prođe im kroz uši.

– Dijego je bio u prednosti, jer je fudbal mnogo popularniji od tenisa. Novak je u velikoj prednosti, jer traje duže na tronu. Kad saberete sve Đokovićeve nedelje kao broja jedan, to je broj godina koji vam treba da završite pravo na nekom svetskom Univerzitetu, plus dve godine magistarskog rada i još godinu stažiranja u ozbiljnijoj američkoj advokatskoj kući. Opet će to biti brže od broja sedmica koji je Nole proveo na prvom mestu. Dijego je nešto drugo, kao meteor. Njegova ruka, Božja ruka ostavila je bljesak, istorijski događaj, koji će se večno pamtiti. Uvek je delovao kao bljesak, za razliku od Novaka koji ima konstantnu svetlost. To je paralela između njih dvojicezaključio je Karajlić.

Postoje fenomeni u kojima sportista nije samo sportista nego kompletna ličnost. Novakovu posebnost nisam sretao i viđao ranije. Ne prihvata određene norme i koreknost, koja mu se nameće. Drugo, dolazi iz inferiorne sredine, koja na superioran način pobeđuje sve superiorne u igri koju su smislili superiorni. Treće, na autentičan način je ušao u politiku. Njegove izjave oko bombardovanja ozbiljno zatresu stranu javnost, koja se nas ne seća. Dečaci u Americi ili Engleskoj ne znaju šta se nama dogodilo 90-tih. Odjednom, frajer koji igra čarobni sport na tako veličanstven način podseća ih šta je bilo i to ne s namerom da sruši ideal njihovog života. Samo im napominje da nije loše da razmisle o tome šta se piše u medijima ili prenosi u školstvu. Tako razumem Novaka.

– Fascinantno je koliko dugo Nole opstaje. Na primer i Gavrilo Princip je išao prstom u oko velikim silama, ali to je trajalo 15 sekundi. Posle toga Evropa je promenila karte, ali ostao je legenda radi nekoliko sekundi. Nole je prisutan od 2005. Bio bi najbolji učenik Nikole Tesle u fizici, završio bi fakultet s desetkom. Zato je Nole poseban, niko nije uspeo da traje toliko dugo i uspešno kao on. Možda je u istoj liniji Bobi Fišer (američki šahista), ali njegov sport nije bio tako popularan kao tenis. Zamislite da je Novak bio fudbaler, tek tada šta bi bilokazao je Nele.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.