21/05/14 - 14:00h

Noletovo veliko srce za ponos svih nas

 

Malo je reći da Novak Đoković ima veliko srce. Zašto? Zato što se ljudima sa velikim srcem smatraju i oni (sportisti) koji dobijaju velike mečeve i pokažu hrabrost na terenu. Novak je odavno prestao da bude naš junak na terenu. On je već dugo heroj nacije. Teško je naći u novijoj srpskoj istoriji takvih ličnosti kao što je naš najboji teniser. Rođen kao običan momak u Srbiji, Nole je za kratko vreme izrastao u idola klinaca pokraj teniskih terena, a za ljude u Srbiji i regionu on je postao nešto više. Bezbroj puta Đoković je pokazao šta znači biti ponosan na svoje poreklo, porodicu i zemlju iz koje potiče. Koliko je Novak patriota u pravom smislu te reči, najbolje pokazuje i izjava kada ga je pre sedam godina na turniru u Montrealu zvaničan spiker predstavio kao tenisera iz Hrvatske, na šta je Nole šmekerski odgovorio “da je to isto”. Dakle, ko je, u stvari, Novak Đoković?

Veliko srce Novaka Djokovica 1

Ma koliko mislili da ga poznajemo, on ne prestaje da nas iznenađuje. Prijatno naravno. On ne samo da je tenis u Srbiji podigao sa mrtve tačke i stavio ga rame uz rame sa košarkom i fudbalom, nego je učinio na promociji svoje zemlje više nego bilo koji političar ili diplomata (čast izuzecima u prošlosti). Šta je sve Nole uradio za Srbiju teško je opisati u jednom tekstu, ali najnoviji primer nadljudskih napora da se pažnja svetske javnosti skrene na katastrofalne poplave u Srbiji vredna je svakog divljenja. Nole je jedini dopreo do svetskih medija i “naterao” ih da prikažu ono što se u Srbiji i regionu događa. Naš teniser nije “uskog” pogleda, pa je pozvao da se pomogne i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, takođe pogođenim poplavama.

“U Srbiji je poplava biblijskih razmera. Zato imam potrebu da ukazujem na to gde god je to moguće jer glavni svetski mediji kao što su CNN i BBC nedovoljno izveštavaju o onome šta se dešava u Srbiji i Bosni. Ovo je jedna od najgorih poplava ikad viđenih, mnogi gradovi su evakuisani, pola zemlje možda neće imati struju. To mora da se pokaže svetu. Treba nam pomoć.”, rekao je Đoković.

Djokovic 'emotional' at Serbia floods - BBC News

Nagradu za osvojen masters u Rimu Novak je preusmerio Srbiji. Pola miliona evra, koliko je vredela pobeda nad Nadalom u finalu, Nole je dopunio sa još 100.000 evra iz sredstava svoje fondacije. Taj novac Nole je namenio najmlađima, koji sigurno najviše pate u ovakvih trenucima. Donirana sredstva biće namenjena za sanaciju škola i vrtića.

Međutim, taj iznos nije konačan, jer Fondacija “Novak Đoković” svakodnevno prikuplja pomoć širom sveta. Nole je veličinom svoje ličnosti stekao popularnost i prijatelje širom sveta, koji će, uvereni smo, biti spremni da pomognu jednoj maloj zemlji u velikoj nevolji. Kao najbolje svedočanstvo stiže nam primer iz Monte Karla gde je Nole u humanitarnoj fudbalskoj utakmici okupio svetski poznate sportiste i ličnosti, kako bi se svetska javnost probudila iz sna i pomogla Srbiji.

Veliko srce Novaka Djokovica 2

Ali ono što treba više da nas raduje od pukog novca (koji će neosporno biti potreban iz dana u dan dok se posledice poplava ne saniraju) jeste neskrivena filantropija koji Novak neguje. On pomaže deci u Srbiji i širom sveta, na najbolji (čitaj fer plej) način predstavlja svoju zemlju, kulturu, forsira zdrave stilove života i pomaže prijateljima u nevolji. Setite se kada je pre godinu dana ITF surovo kaznio Viktora Troickog, a Novak mu se našao u nevolji?!

Veliko srce Novaka Djokovica 3

Teško je završiti tekst nečim što bi dodatno moglo iskazati pojavu Novaka Đokovića. Možda je najbolje da ne kažemo ništa i da budemo privilegovani što smo njegovi savremenici i sunarodnici!

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Humanitarna akcija, Novak Djoković, Tenis Video


Komentari: 1

 
Stanka May 21, 2014 Odgovori

Tekst vam je upravo po meri Novaka !

Sve rečeno u poslednje dve rečenice !

 
Nada Farkas May 28, 2014 Odgovori

Da, sretni smo sto zivimo u njegovo doba

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.