22/06/14 - 19:24h

Njegovo visočanstvo Vimbldon

 

Velika Britanija, London, jagode sa šlagom, kraljevska porodica, bela boja, najbolji tenis. Najstariji i najpopularniji teniski turnir na svetu počev od 1877. godine. Jedini tuirnir koji se igra na prirodnoj podlozi – trava. Jedini turnir na kome nema sponzora oko terena. Jednostavno rečeno – njegovo visočanstvo Vimbldon.

Vimbldon

Vimbldon

“Sveengleski klub za tenis na travi i kriket” osnovan je 1868. godine i to prvobitno, kao klub za kriket. Godine 1876. tenis na travi, koji je izmislio Volter Klopton Vingfild, prodata je aktivnostima kluba, a puno ime “Sveengleski klub za tenis na travi i kriket” ustanovljeno je u proleće 1877. godine. Interesantno je da su pravila koja su tada važila aktuelna i danas, te je zbog toga ovaj turnir jedan od natradicionalnijih, ali i najpopularnijih na svetu.

Prvi turnir u Vimbldonu počeo je 9. jula 1877. godine, a tada je održano takmičenje u singlu i učestvovali su samo muškarci. Prvi osvajač Vimbldona bio je Spenser Gor, koji je bio najbolji od 22 učesnika.

Još jedan zanimljivost je i ime “Centrani teren”. Na prvim turnirima glavni teren je bio u sredini, a ostali su se nalazili oko njega, pa je ovaj glavni, tj. centralni na kome su se igrali finalni mečevi zadržao to ime do danas iako je klub 1922. godine premešten na sadašnju lokaciju.

Sa razvitkom i popularizacijom tenisa reč kriket je bila isključena iz naziva ovog kluba 1882. godne, ali je zbog sentimentalnosti i tradicije prema ovoj igri u Vimbldonu, ona vraćena 1899. Prvo takmičenje u ženskoj konkurenciji i muškom dublu održava se od 1884. godine. Interesantno da ni jedan Britanac nije osvojio Vimbldon sve do 1936. godine kada je to učinio Fred Peri, da bi novu titulu Britanci posle toga proslavili nakon prošlogodišnjeg finala u kome je Endi Marej savladao Novaka Đokovića. Što se žena tiče nikada ni jedna Britanka nije osovjila najprestižniji teniski turnir na svetu.

Treba istaći da je ovaj turnir u prošlosti imao i pobednika iz naše zemlje. Godine 2011. najbolji teniser Srbije Novak Đoković ostvario je svoj dečački san i na travi Centralnog terena Vimbldona podigao pehar osvajača nezvaničnog prvenstva sveta u tenisu, a prošle godine je poražen u finalu ovog turnira. Takođe Nenad Zimonjić je u dubl konkurenciji čak četiri puta bio u finalu Vimbldona. Ziki je u paru sa Danijelom Nestorom 2008. i 2009. godine osvojio ovaj turnir, dok je u finalu 2004. i 2006. poražen.

Nadamo se da će ovogodišnji Vimbldon biti uspešan za naše teniser i tenisekre, te da će neko od njih podići pehar. Direktne prenose i izveštaje sa trećeg Grend slema sezone tokom naredne dve nedelje možete pratiti na TenisUživo.

(Tenis Uživo, N. Mihajlović)


Teme:   Grend Slem, Teniseri, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari: 1

 
ANA June 22, 2014 Odgovori

I Jelena Jankovic je u mix dublu osvojila ovaj turnir.,Zasto nju uvek zaboraljate?

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.