21/12/15 - 17:13h

NIKOLA MILOJEVIĆ: Iza mene najteža godina u životu

 

Momak koji je u centru pažnje srpske teniske javnosti u samom finišu sezone jeste Nikola Milojević. Sa pet Fjučers titula za redom u Tunisu, ovaj igrač se probio do najboljeg renkinga u dosadašnjoj karijeri, a to je 280. mesto.

Milojevic_Nikola_intervju
[ad#tamara-tekstzuto-300-250-tekst-desno]

Osvajač zlatne medalje na Pojedinačnom Evropskom prvenstvu 2009. i svetski šampion u konkurenciji do 14 godina, zatim i prvi teniser sveta na ITF listi, za Božić 2013. (konkurencija do 18 godina). Pregršt pobeda, trofeja i priznanja krase biografiju 20 – ogodišnjeg Nikole Milojevića.

Nakon niza velikih uspeha u mlađim kategorijama, Nikola je ušao u profi konkurenciju pomenute 2013. godine, i već na prvom turniru osvojio titulu, na Fjučersu u Grčkoj.

Do sada je osvojio sedam turnira iz Fjučers serije, od toga četiri u sezoni na izmaku. Trenutno je na 280. poziciji ATP liste, što je njegov najbolji dosadašnji renking, a uslediće još bolji kada se obračunaju poeni osvojeni u Tunisu. Ipak, uprkos brojnim uspesima na profesionalnom, ova godina je bila jako teška za Nikolu na privatnom planu.

Iza tebe je teška godina na ličnom planu. Izgubio si oca, i taj gubitak se odrazio na tvoju igru. Koliko?

– Smatram da se prilično odrazilo, imao sam mentalne padove, bilo je jako teško motivisati se i fokusirati za treninge, isto tako i za mečeve. Ceo moj teniski put, moj otac je bio uz mene. Godina 2015. mi je bila najteža ne samo u teniskoj karijeri, već u životu. U tim teškim trenucima najveća uteha i podrška mi je bila moja mama Maja, naravno i ja njoj. Ona mi pomaže u organizaciji putovanja na turnire.

Da li je ta tragedija, pa i agonija oko bolesti oca, na neki način očvrsla tvoj karakter?

– Jeste, očvrsnulo me je, u to sam sada sto posto siguran.

Bio si jedan od najperspektivnijih mladih tenisera na svetu, ali rezultati u bliskoj prošlosti, zbog pomenute situacije, nisu bili adekvatni. Očekuješ li bitne promene u nastavku karijere?

– Očekujem da će 2016. biti mnogo uspešnija sezona za mene. Sva moja pažnja fokusirana je na tenis i to mora dati rezultat. Kojim tempom, to ne mogu predvideti, ali sam zacrtao da ću ići prema vrhu.

Smatraš li da možeš brzo da se vratiš u formu i pružiš kvalitetne partije u periodu koji je pred tobom?

– Da, to apsolutno smatram i očekujem. Mislim da ovi rezultati, ove četiri titule koje sam osvojio u poslednje vreme ukazuju na to. Zapravo, to su parametri koji jasno govore da sam na pravom putu, da mogu i, što je najvažnije, imam samopouzdanja.

Da li je naredna sezona prelomna u tvojoj karijeri?

– Moguće, to se nikad ne zna. Mislim da sam ovim poslednjim rezultatima napravio finu pripremu za 2016, i da ću mnogo rasterećeniji ući u novu takmičarsku godinu. Teniseru je potrebno da mu krene, da počne sa osvajanjem titula, tada dolazi do promena u pristupu mečevima, protivnicima, odnosu prema treningu, pripremama…

Poznato je koliko je tenis skup sport. Imaš li adekvatnu finansijsku potporu i sponzore?

– U finansiranju moje karijere najviše mi je pomogao menadžer Dirk Hordorf, pored njega Wilson, finanisjski i u opremi. Dragocena finansijka pomoć dolazi od TSS, koristim je za kupovinu avionskih karata.

Mnogo je tenisera koji su se, iz raznih razloga našli na prekretnici. Neki su uspeli da se vrate, neki odustali..

– Puno tenisera se tokom karjere nađe na nekoj prekretinici, ono što ja znam jeste da je mnogo toga iza mene ove godine, ali u sledeću sezonu ulazim samo sa pozitivnim mislima.

Bio si uključen u Dejvis kup reprezentaciju.Kada planiraš da se vratiš “starom jatu”?

– Deo Dejvis kup tima Srbije, uvek velika čast i radost, ali mislim da to nije nešto što bi ja mogao da isplaniram. U trenutku kada sam dobio poziv da budem u timu, tada nisu igrali ni Nole, ni Janko, ni Viktor. U svakom slučaju mi imamo izuzetno jaku reprzentaciju i vrlo sam zahvalan tom pozivu. Sada mi je bitno da unapređujem svoju igru i rang. Siguran sam da će to saigrači i selektor prepoznati i da će ponovo uslediti poziv.

Tvoji planovi za narednu sezonu?

– Od oktobra 2015, moj trener je Boris Pašanski. Mislim da je olod ove saradnje već vidljiv, a u budućnosti očekujem da ćemo značajno unaprediti moju igru. Uz mene je već godinama kondicioni trener Aleksandar Popović. Razgovaramo o planu priprema za sledeću godinu. Očekujem da ću posle pripremnog perioda početi da igram turnire, u februaru 2016. I da će to biti uglavnom čelendžeri – zaključio je Milojević.

IZVOR: Teniski Savez Srbije

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Intervju, Nikola Milojević, Srpski teniski talenti, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.