29/06/24 - 11:08h

Ni Vimbldon nije bez skandala – ovi će se pamtiti zauvek!

 

Treći grend slem sezone čuva epitet najprestižnijeg teniskog turnira na svetu. Ipak, kako ništa nije crno-belo, tako je i Vimbldon u svojoj istoriji zabeležio nekoliko skandala.


Dzimi Konors

Predstavljamo vam pet najvećih kontroverzi u istoriji Ol Ingland kluba.

1. POLIN BEC, 1947

Amerikanka Polin Bec je trijumfovala u ženskom singlu 1946. godine, ali joj je oduzeta prilika da brani titulu naredne sezone. Naime, USTA (Teniska Asocijacija SAD) je otkrila nameru Polin Bec da uđe u profesionalne vode, i to navodno na osnovu pisma koje su pronašli. Tada je Vimbldon bio predviđen samo za amatere, tako da je USTA odlučila da joj ne dozvoli da brani titulu, iako teniserka još uvek nije ni potpisala profesionalni ugovor. Navodna namera je bila dovoljan razlog da joj se ukine status amatera.

2. DŽIMI KONORS, 1977

Slavni Konors je pozvan da učestvuje u “Paradi šampiona”, povodom obeležavanja stogodišnjice turnira, ali se tadašnji “bad boy” belog sporta nije pojavio na svečanosti, zbog čega je već prvog dana takmičenja počašćen zvižducima sa tribina. Navodno je u vreme održavanja parade viđen kako trenira na jednom od terena, ali je sam Konors u nedavno objavljenoj biografiji “otkrio” da mu zvaničnici nisu dozvolili da uđe na paradu jer je malčice zakasnio, pa je odlučio da pametno iskoristi vreme i odradi trening sa Nastaseom.

3. DŽEF TARANGO, 1995

Džef Tarango nikada nije prevazišao treće kolo nekog grend slema, ali će zauvek ostati poznat po incidentu koji je napravio na Vimbldonu 1995. U meču protiv Aleksandera Monca, Amerikanac je izgubio živce kada je dosuđen aut posle jednog njegovog servisa. Glavni sudija je video da je lopta bila dobra, ali je dosudio nec, zbog čega je Tarango još više podivljao (bio je u pravu, odservirao je čist as). Publika je zvižducima reagovala na njegovo ponašanje, ali im je Tarango poručio da umuknu i nastavio da se raspravlja sa glavnim sudijom Brunom Reboom, koji je morao da mu oduzme poen zbog nepriličnog ponašanja. Tada je Džef potpuno pogubio konce – “Ti si najkorumpiraniji sudija, ne želim više da igram”, poručio je Rebou, pokupio prnje i otišao sa terena.

Ali tu skandalu nije bio kraj, naprotiv. Najbolje je tek usledilo – Džefova supruga, Benedikt Tarango, sačekala je nesrećnog sudiju ispred svlačionice i “opalila” mu šamar.

4. TIM HENMAN, 1995

Iste godine se dogodio još jedan čuveni incident. Dugogodišnji ljubimac domaće publike i najbolji britanski teniser do pojave Mareja, Tim Henman, postao je prvi teniser u Open eri koji je diskvalifikovan sa turnira. U prvom kolu dubla, tada mladi Henman je iz besa jako udario lopticu i pogodio u lice devojčicu koja je skupljala loptice. Zanimljivo, sa druge strane mreže nalazio se upravo Tarango, i on je bio taj koji je najviše insistirao da se meč prekine, a Henman diskvalifikuje.

5. DAMIR DOKIĆ, 2000

Glavni glumac najsvežije predstave je, iskusnijem auditorijumu sa ovih prostora sigurno dobro poznati Damir Dokić. Bivši bokser i otac Jelene Dokić, koja je pod zastavom Australije važila za jednu od najperspektivnijih teniserki, pravio je probleme gde god da se pojavi na turu. Gospodin sa autentičnom bradom i vulkanskim temperamentom je napravio incident na Vimbldonu 2000, kada je novinaru polomio mobilni telefon prilikom intervjua izjavivši “da su svi osim demokratske kraljice fašisti”. Kako kažu američki mediji, jednoj američkoj novinarki je “opsceno gestikulirao komentarišući predsednika Klintona”, a godinu dana ranije je izbačen sa turnira u Birmingemu, jer je sudije meča nazvao nacistima. Međutim, ostaće upamćeno da je takođe na turniru u Birmingemu, za vreme NATO agresije na Jugoslaviju, Damir Dokić, po pasošu Australijanac ali u srcu Jugosloven, legao pod kola i zaustavio saobraćaj u znak protesta, zbog čega je odmah i uhapšen. Smatra se da bi Jelena bila jedna od najboljih na svetu da je otac nije sputavao u karijeri.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Grend Slem, Turniri, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.