10/10/13 - 18:44h

Nevin dok se ne dokaže suprotno (Blog)

 

Velika prašina se u poslednje vreme diže oko Rafaela Nadala, ne samo zbog fantastične sezone. Mnogi izražavaju sumnju, neki čak i tvrdnju, da moćni Španac ne igra baš po pravilima. Nedavni poraz od Đokovića u finalu Pekinga bio je tek četvrti njegov u tekućoj sezoni, koja preti da postane najbolja Nadalova do sada. I sve to posle pauze od čak sedam meseci!? Laici i stručnjaci kojima Rafini uspesi nisu u interesu nalaze se u čudu, nudeći samo dva logična objašnjenja za sve ovo što je Majorčanin učinio od februara meseca: Superčovek ili doping.

Rafael Nadal

Rafel Nadal

Pre nešto manje od tri godine oglasio se Janik Noa da doping mora biti razlog naglog napretka španskih sportista. Sarkastičnim tonom, čuveni francuski teniser se retorički zapitao da li su njihovi susedi možda otkrili neke napredne tehnike i metode treninga za koje drugi ne znaju? U odgovoru na to pitanje Noa kaže da je jedini razlog koji on može da navede zašto francuski sportisti ne mogu da se suprotsave španskim upravo taj što Španci koriste nedozvoljena sredstva. Takvi komentari bivšeg šampiona Rolan Garosa izazvali su žestoke kritike u Španiji, a najglasniji je bio Toni Nadal, koji je ocenio da takve primedbe ne dolaze samo iz zavisti već i zbog nepoznavanja materije. Ipak, Noa tvrdi da u sportskim krugovima postoji priča da je jedini način da se dođe do uspeha biti korak ispred antidoping testova.

„Ukoliko nemate magični napitak teško ćete pobediti“– rekao je Noa, dodavši kako mu se čini da su Španci upali u bure magičnog napitka, poput Obeliksa, crtanog junaka i najboljeg prijatelja Gala Asteriksa iz istoimenog stripa.

Odmah po obelodanjivanju suspenzije Marina Čilića, koju je ovaj nevešto pokušao da prikrije izmišljanjem povrede, pojavila se teorija i da je Nadal učinio nešto slično, ali na mnogo ozbiljnijem nivou. Naslućuje se da je „Kralj šljake“ pauzirao iz istih razloga kao i Hrvat, a u prilog tim nagađanjima svakako ide i činjenica da se u njegovoj igri po povratku na teren nije mogli ni naslutiti da je toliko dugo bio povređen.

Najsvežija optužba stigla je od strane bivšeg tenisera. Austrijanac Danijel Kelerer nema dileme o ovoj temi:

„Sedam meseci nije igrao a onda se vrati i osvoji 10 od 13 turnira. To je nemoguće, nemoguće! To sve govori, u kombinaciji sa glasinama, da je povreda samo paravan za „tihu suspenziju“. NIKO NE VERUJE DA NADAL NIJE NIŠTA UZIMAO,ALI ZAMISLITE KAKAV BI UDARAC ZA TENIS BIO KADA BI NJEGOV TEST BIO POZITIVAN. U tenisu ima mnogo manipulacije i dopinga. A šta se desilo ove godine? Ništa. Osim u mom slučaju, ja sam platio za sve. Sada su zaskočili Troickog i Čilića. A zašto?“– pita se Kelerer.

Ako uzmemo u obzir da je Austrijanac doživotno suspendovan zbog pokušaja nameštanja mečeva, te da uz njegovo ime stoji nadimak „Ludu Deni“, jasno je da je njegov kredibilitet više nego diskutabilan ali svakako da će gde god da se okrene naići na istomišljenike.

A kad smo kod kredibiliteta, malo je onih koji imaju veći od Nikole Pilića. O ovom slučaju Pilić je dao jedno zanimljivo zapažanje posle ranog ispadanja Nadala na ovogodišnjem Vimbldonu.

„Ja sam veoma sumnjičav u vezi sa Nadalom. Španac već drugu godinu za redom sjajno igra Rolan Garos, a potom je kao izbušena guma u Haleu i na Vimbldonu. Nije to nimalo slučajno. Nemam dokaze da se dopinguje, ali gde ima dima, tu ima i vatre.“– sumnjičavo je konstatovao nekadašnji finalista najvećeg turnira na šljaci.

Nikola Pilic

Nikola Pilic

Ipak, koliko god se ne usuđujem da poredim svoju kompetentnost sa Pilićevom, moram napomenuti da ove njegove reči ne piju vodu, jer je sasvim logično da posle onako napornog takmičenja na šljaci Nadal ne uspe na vreme da se oporavi i privikne na tvrdu podlogu. Ali ovom izjavom Pilić je nesumnjivo pojačao dojam o (ne)ispravnosti velikog povratnika na vrh.

Najnovije „pravdanje Nadala“ u javnost je plasirao ni manje ni više nego „Dejli Mejl“. Po njihovim navodima, Rafael Nadal svoju savršenu formu postiže korišćenjem metode koja je u periodu od 2010. do 2011. bila zabranjena. Metod terapije sprovodi se tako što se izvađena krv obrađuje, a natrag se ubrizgavaju najbolji sastojci. Ovu metodu Rafa je koristio kod tetive kolena, posle čega je period oporavka značajno smanjen. Takav način terapije sprovodili su Tajger Vuds i Kobi Brajant. Metoda je ponovo legalizovana 2011., a kao razlog zašto je zabranjivana bio je strah od preteranih stimulativnih efekata.

„To sam koristio 2009. i 2010. godine i imalo je neverovatno dobar uticaj na oporavak tada. Prvo sam 2009. imao tretman posle Monte Karla, iznad kolena, ne u donjem delu. Potpuno sam se opravio za rekordno vreme, i koristio sam je dok nije zabranjena. Ali sa ovom novom povredom, nije bilo pomoći. Još uvek osećam bol, ali on ne ograničava moje pokrete, što je najvažnije. Ranije to nisam mogao, pa nisam ni igrao“-kaže Nadal.

Hipotetički, čak i ako su sve spekulacije protiv Nadala istinite, teško je verovati da će to u skorije vreme izaći na videlo, ako ikada izađe. U suprotnom, bio bi to najveći skandal u istoriji sporta. „Korpus delikti“ zabarikadiran je u nekom sefu koji će se za mnogo godina otvoriti, kada niko ne bude imao interesa da o tome ćuti. A možda neće ni tada. Jednostavno, previše je novca u igri da bi se tako nešto dozvolilo za vreme Nadalove teniske karijere. Španac zarađuje ogroman novac ne samo sebi, već i ozbiljnom broju firmi, kompanija, raznim organizacijama i pojedincima koji imaju finansijsku moć da celu ovu aferu zataškaju. Beli sport, kao i mnogi ostali, odavno nije samo zabava za široke naradne mase. Tenis nikada nije bio popularniji, a „afera Nadal“ čak može i pozitivno uticati na još veću popularizaciju, što automatski povećava tržište za sve one koji od ove igre lepo zarađuju.

Ne smemo nikoga osuđivati bez konkretnih dokaza, pa ni Rafaela Nadala. Doduše, realno je da širem sportskom auditorijumu takvi dokazi neće skoro biti dostupni zbog više puta navedenih razloga. Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo da nam u daljoj budućnosti neko saopšti da smo bili prevareni i da Rafa nije bio baš dobar momak, baš kao u slučaju „Lens Armrstrong“. Do tada, Nadal je nevin dok se ne dokaže suprotno. Šta da se radi, Vis Major.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Rafael Nadal, Rolan Garos, Tenis blog, Teniseri, Turniri, Vesti, Vimbldon


Komentari: 2

 
klementina October 11, 2013 Odgovori

nije mi jasno zasto sve ovo….svi oni su vrhunski igraci na vrhunskom nivou i svima se desilo da padnu u igri i da se vrate i djokovic je imao jednu godinu tj proslu vrhunsku letio je po terenu a do tada je bio kao baba te gusenje te alergija te sunce …a odjednom se rapistoljio po terenu…i treba da se kaze da je doping jel…pa mislim ostavite te ljude da igraju a mi da uzivamo dok ih gledamoo..

 
baja-nk October 11, 2013 Odgovori

“draga moja Klementina”,pročitaj Đokovićevu knjigu i biće ti jasno zašto je uspio da leti po terenu a prije nije .Nadal se dopinguje 1000% a time će sam sebe uništiti!!!!Nažalost!!!

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.