04/05/21 - 11:05h

Nestrpljiv, a najbolji – Džon Mekinro

 

Ekstravagantan i drčan, bio je najbolji teniser na planeti.


John McEnroe

Priča kreće davne 1977. godine, kvalifikacionog turnira i dolaska do polufinala Vimbldona, kada je imao samo 18 godina. Bio je poznat po svom dobrom volej udarcu. Bio je izuzetno talentovan teniser. Međutim, pored brojnih uspeha, ostaće upamćen i po svojoj interesantnoj naravi.

Danas imamo tenisera iz Australije koji svojim ponašanjem veoma privlači pažnju, neki ga smatraju dobrim za tenis, a neki da baš i nema primereno ponašanje za jedan ovakav elitan sport. Nik Kirijos kao da je zamenio sada već legendarnog američkog tenisera. Po ponašanju gotovo sigurno, ali po uspehu i titulama ipak ne. Džon Mekinro bio je najbolji teniser na planeti čak 170 nedelja. Svoju narav nekad nije mogao da kontroliše i ima jedan zapamćeni izliv besa kada je 1987. godine u sezoni koju je završio sa 84 pobede i 3 poraza na jednom meču nazvao sudiju kretenom, a potom ga i gađao lopticom. Međutim, dobio je samo par opomena da bi na kraju nastavio meč i zavšio ga pobedom.

    DA LI STE ZNALI?

  • Najveći rival bio mu je Bjorn Borg. Igrali su 14 puta, međusobni skor im je 7-7.

Džon je profesionalno tenis igrao 16 godina i za to vreme uspeo da osvoji 77 titula, od toga 7 Grend Slemova. Četiri puta je osvajao US Open i tri puta Vimbldon. U svojoj bogatoj karijeri odigrao je 1079 mečeva od kojih je dobio 881. Kada je završio profesionalnu karijeru u singlu, nastavio je da igra dubl, sve do 2006. godine. Tu je takođe bio uspešan i tu je uspeo da osvoji 9 Grend Slem titula. Pet na Vimblodnu i četiri na US Openu. Sa svojom reprezentacijom je 5 puta osvojio Dejvis Kup.

Mnogo titula je osvojio, a od tenisa zaradio 12.5 miliona dolara. Pojavljivao se u brojnim televizijskim filmovima. “Ludi” Amerikanac, ekstravagantan i drčan, sada ima 62 godine. Samoprozvani ambasador na jednoj televiziji, uz preporuke da uvek treba slomiti jedan reket po setu i dalje živi jedan život tenisera.

Ostaće upamćen kao najbolji zbog tenisa, a ujedno i najnezgodniji zbog naravi, legendarni Džon.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Džon Mekinro, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.