16/02/20 - 20:57h

Ne zaboravite ovo ime! Ester Verger

 

Kada život krene loše i kockice se okrenu na pogrešan broj samo najjači uspeju da ih bacaju iznova, opet i opet, sve dok ne pogode pravi.


EshterVergeer

Ko po nepisanom pravilu, loša stvar lošiju stiže i baš kad se dotakne dno mi krenemo u vis. Ovo je priča koja nije bajka, ovo je „naj“ za sve prideve na svetu, za sve hrabre, uplašene, radosne i tužne. I na kraju ovog teksta, daću sebi da budem siguran, nećete ostati ravnodušni!

Običan dan. Obična rutina. Trening na plivanju. Vrtoglavica i gubitak svesti. Splet događaja takvog dana promeniće život najdominantnijeg igrača u profesionalnom sportu. Holanđanki Ester Verger, dijagnostikovana je paraplegija.

Svakodnevne poteškoće zadesiće osmogodišnju devojčicu i nakon jedne operacije rehabilitaciju je započela igrajući odbojku, košarku i tenis u invalidskim kolicima. Živ se čovek na sve navikne, pa je tako Ester svoje stanje prihvatila. Igrajući košarku uspela je da osvoji Evropsko prvenstvo 1997. godine, a ono što je uspela da uradi u tenisu, dostiže nezamislive visine. U punoletnoj teniskoj karijeri, Vergerovoj se klanjao i veliki Rodžer.

1995. godine nije bilo sjajno. Ali ona za sjaj i nije znala. Krenuli su prvi turniru, po koja pobeda, dođe i finale, ali uvek poraz. Poraz za porazom, bacala je kockice, kako u životu tako i u sportu. Od bola, patnje i muke, stvoriće radost, sreću i zadovoljstvo.
A 1999. godine, kocka je bačena.

EshterVergeer

Njoj se život promenio za jedan dan i svet okrenuo naopačke. A ono što život nije znao, jeste da će ona da promeni njega, a svet okrenuti u svoju korist. Ester Verger je bacila kocku. Bacila je…i pogodila broj!

1999. godine Ester Verger dolazi na poziciju broj 1 svetske rang liste u paratenisu. Na njoj se, nećete verovati, zadržala do kraja svoje karijere. Bila je prva čak 13 godina.

Tada je naučila kako se kockice bacaju, a udaranje loptice dovešće do savršenstva. Tokom svoje karijere, Holanđanka Verger je 695 puta bacila kockice u svoju korist, a izgubila je samo 25 puta. Titule su joj postale nešto potpuno svakidašnje i sada sledi podatak koji ostavlja zaprepašćenje. 668 nedelja provedenih na prvoj poziciji doneće joj 284 titule. Treba li vam predah ili čaša vode?

Titule je naravno, osvajala u singl i dubl konkurenciji. Od navedenog broja, 148 titula osvojila je u singlu, a u dublu gde je takođe bila svetski broj 1 odnela je 136 trofeja.

Da ne zaboravimo naravno, možete li pogoditi koliko je Grend Slem trofeja uzela? Dok vi razmišljate, hajde da kažemo i broj Olimpijskih medelja. Od četiri učešća i maksimalnih 8 pojavljivanja, Verger ima 8 medalja. U konkurenciji singlova ima 4 zlatne medalje, a u dublu 3 zlata i jedno srebro.

EshterVergeer

Da se vratimo na broj Grend Slemova? Ma nećemo još. Bacajte kocku dok ne padne na pravi broj, a ja ću to da vam olakšam sa još jednim ekstravagantnim podatkom. Pripremili ste se? Ester Verger je ostvarila niz od 470 uzastopno dobijenih mečeva u singl konkurenciji. Izvinite, meni čaša vode sada treba.

10 godina nije izgubila meč. Od 30. januara 2003. godine Vergerova je pobedila 73 različite protivnice, 95 puta nije izgubila ni jedan jedini gem, a izgubila je samo 18 setova i jednom bila suočavana sa meč loptom. Pobedila je u 559 mečeva od poslednjih 560. Znate šta? Stavite u tu vodu i malo šećera.

A sad da vas lišim neizvesnosti. Grend Slemovi? Puno, veoma puno, čak 48! U singl konkurenciji, završni masters je osvajala 14 puta uz 21 Grend Slem, dok je u dublu 9 puta trijumfovala na završnom mastersu uz 27 Grend Slem titula. Odnos pobeda i poraza u dublu joj je 441 – 35. U singlu nikada nije izgubila Grend Slem finale! Dvostruka je dobitnica Laureus nagrade. Karijeru je završila kao prva na svetu u 32. godini i ne samo da je ostavila neizbrisiv trag u tenisu već i životnu lekciju za vekove!

    DA LI STE ZNALI?

  • Ester Verger je učestvovala i osvojila Australijan Open 9 puta. Na Frenč Openu, od šest učešća ima 6 titula, identično kao i na US Openu.

Nije uvek učestvovala na svim turnirima, a za razlog tome zbog njene privatnosti stoji jedno „absent“ što na našem znači „odsutna“. Jedno je sigurno, zaslužuje da ostane upamćena kao najuspešniji sportista svih vremena.

Ester Verger sada ima 38 godina i nedavno joj je dijagnostikovan rak dojke. Uzela je kocke u ruke i trenutno ih baca. Baca i ne sumnja u pravi broj. A gde su vaše kockice?

Ovde ste izgubili 2,3 ili više minuta i ja vam se izvinjavam zbog toga. Šta sutra može da se izgubi ne treba ni da se zna. Uzmite kockice u svoje ruke. Naučite da cenite sekund. Sekund izgradi minut, minut izgradi sat, sat izgradi dan, dan izgradi mesec, mesec izgradi godinu. Naučite šta ljubav znači. Naučite da sve prođe i da se sve u životu vrati. A vaše kockice? Izgradiće vam život.

Ova priča nije bajka, ovo je priča o jednoj devojčici koja nije imala Aladinovu lampu, ovo je priča o jednom šampionu. I upamtite dobro, ova priča nije za druge, ova priča je za vas.

I na samom kraju svega, postoji li stvar koja u životu nije moguća? Postoji li?

Ne znam, recite vi meni.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Ester Verger, Grend Slem, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.