05/10/22 - 19:30h

Najvoljeniji teniser na planeti

 

Nakon odlaska jednog velikog igrača u penziju, izgleda kao da smo zaboravili na još jednog veoma važnog, a možda podjednako kvalitetnog igrača koji se penzionisao neposredno pre Rodžera.


Huan Martin Del Potro

Verovatno pravi trenutak ne postoji ni za jedan momenat u životu, a nije ni sad pravi trenutak za oproštaj od jedne legende. Ipak, takvi trenuci ostavljaju sreću, radost, tugu ali i nešto dosta važnije od trenutnog. Oni ostavljaju uspomenu.

Momak rođen 1988. godine u gradu Tandilu u Argentini, Huan Martin del Potro, bio je nešto više od jednog običnog tenisera. Kao revolucionar je stigao u tenis. Izuzetno visok, jak, zbog svoje konstitucije dobio je nadimak „Džin“ iz Tandila. Bio je veoma talentovan igrač. Kao mlad, sa nešto manje od 18 godina, plasirao se u top 100 ATP rang liste i već se znalo da će biti dobar igrač.

Del Potro je tokom svoje karijere imao puno uspeha i padova. Iako je osvojio samo 6 ATP titula, od toga jedan Grend Slem, US Open, pobedivši Rodžera Federera u finalu, uvek se postavlja pitanje kakvu bi karijeru imao da ga povrede nisu sprečavale u tome? Mogao je da igra vrhunski tenis i u tom vrhuncu je mogao da pobedi svakog. Najviši plasman je ostvario 2018. godine kada je bio treći igrač sveta, a ima i dve Olimpijske medalje, srebro i bronzu. U karijeri je pobedio u 439 mečeva, a izgubio 174 puta.

    DA LI STE ZNALI?

  • Del Potro ima protiv sva 3 igrača iz velike trojke negativan skor. Najviše puta je pobedio Rodžera Federera, čak 7, dok je Nadala pobedio 6 puta, a Novaka 4.

Bio je fantastičan teniser, toliko da se pitamo koliko bi manje Grend Slemova velika trojka osvojila da je on mogao da igra. Međutim, Del Potro je imao i jednu čudnu stranu koju nikada ni jedan teniser nije imao. O njegovom tenisu i uspesima će govoriti mnogi. Verovatno cela Argentina. A o njegovom srcu? Verovatno ceo svet.

Bio je jedini igrač koji vas neće učiniti ravnodušnim. Del Potro je, neobjašnjivo, pridobio svu publiku širom sveta, pridobio sve nas. Gde god bi se pojavio, ostavljao je neopisiv utisak velikog a nežnog džina, kojeg prosto morate da volite. Igrao je srcem i igrao do kraja.

Iako ga nećemo više gledati na teniskim mečevima, nadamo se da ćemo ga videti na tribinama najvećih teniskih turnira kako prati i bodri svoje stare prijatelje.

U teniskom svetu, na zasluženu penziju, otišao je neobjašnjiv igrač, šampion, Argentinac Huan Martin del Potro.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Huan Martin Del Potro, Vesti, Zanimljivosti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.