26/12/15 - 14:51h

MRTVA TRKA: Ko će pre do stotke, Rodžer ili Nole?

 

U moru nadmetanja Novaka Đokovića i Rodžera Federera, još jedno se bliži kraju. Ko će prvi do trocifrenog broja miliona?

Novak Djokovic i Rodzer Federer

Novak Djokovic i Rodzer Federer


[ad#tamara-tekstzuto-300-250-tekst-desno]

U aktuelnoj deceniji, Đoković se u mnogo čemu približio, sustigao ili prestigao Rodžera Federera, jednog od najvećih rivala tokom karijere. S obzirom da je Švajcarac čak šest godina stariji od najboljeg igrača planete i da je bio apsolutno dominantan pre početka “Zlatne ere”, teško je bilo očekivati da bi Srbin tokom njihovog savremeništva na terenu mogu statistički da ga ugrozi.

Međutim, fenomenalnim uspesima prethodnih godina, Novak je anulirao “početnu prednost”, a posle verovatno i najbolje sezone jednog igrača u istoriji tenisa, srpski as “diše za vratom” momku iz Bazela i kada su cifre na bankovnom računu u pitanju. Naime, skoro je izvesno da će obojica sledeće godine stići do 100 miliona dolara zarade na turnirima, ali ko će prvi uspeti da dosegne magičnu cifru?

Federer je u blagoj prednosti, do sada je zaradio 97,3, a Đoković 94 miliona. Pošto je nagrada za osvajača Australijen opena 3,85 miliona dolara, Švajcarac bi trijumfom u Melburnu već u januaru mogao da “obrne igricu”
Međutim, prognoze mu ne idu u prilog. Rodžer je poslednji od svojjih 17 Gren slemova osvojio još 2012. godine, a dobro je poznato kakvu je sezonu za sobom ostavio Novak Đoković.

Sa tri Gren slema, šest Mastersa i završnim turnirom, Nole je zaradio 21,5 miliona dolara, pa iako ima tri miliona manje od rivala, favorit je da prvi stigne do 100.

Dominacija na terenu ipak nije učinila Đokovića i najinteresantnijim sponzorima, jer je tek 13. po Forbsu po zaradi van turnira sa 31. milionom dolara. Tu je Federer nedodirljiv sa 58 miliona na prvom mestu liste.
Što se tiče ostalih tenisera, Rafael Nadal je u karijeri zaradio 75 miliona, a Endi Mari 42,5. Među ženama je najbogatija Serena Vilijams sa 74 miliona, dok Marija Šarapova ima 36,4, ali poput Federera dominira u komercijalnom smislu.

Tenis je oduvek bio “unosan biznis”, ali su brojke nekada bile mnogo manje. Tako je Pit Sampras tokom impresivne karijere zaradio “tek” 43 miliona dolara, Džon Mekinro 12,5, a Rod Lejver milion i po, što je u vreme njegove dominacije (šezdesetih godina), bila nepojmljiva zarada u svetu sporta.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Novak Djoković, Rodžer Federer, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.