11/08/21 - 17:57h

Možda najuspešniji igrač 20. veka

 

Iz velike grupe teniskih majstora izdvojićemo jednog koji je iza sebe ostavio uspešnu karijeru i saradnju sa najboljim teniserom na planeti.


Andre Agasi

Nalazi se na spisku koji broji samo osam igrača u čitavoj istoriji tenisa koji su uspeli da osvoje sva četiri grend slema. Njegov tenis je bio izuzetno visokog kvaliteta i iza sebe je ostavio veoma uspešne rezultate.

Amerikanac Andre Agasi je svoju prvu titulu, od 60 koliko ih ima, osvojio 1987. godine, za godinu dana se popeo do teniskog vrha i tamo ostao sve do kraja svoje karijere duge 20 godina. Sve do velike trojke imao je veoma značajne rekorde u svetu tenisa. Bio je prvi čovek u Open Eri koji je uspeo da osvoji sva četiri grend slema. Iz 15 finala, ima osam pobeda na turnirima ove kategorije. Jedan je od tenisera za kojeg se takođe može reći da je praktično osvojio sve. Ima 17 masters titula u karijeri što ga stavlja odmah iza velike trojke, a po raznovrstnosti deli mesto sa Nadalom i Federerom, ima sedam od devet različitih Masters trojefa.

Andre Agassi

To nije sve, Andre Agasi ima i Olimpijsko zlato iz 1996. U bogatoj karijeri je zaradio skoro 32 miliona dolara. Da je pritisak privilegija shvatio je tako što je proveo 101 nedelju kao najbolji teniser na svetu i u svojoj 34. godini je bio u najboljih 10. U karijeri je odigrao 1144 meča, a pobedio 870 puta. Najveći rival mu je bio Pit Sampras, sa kojim gubi u međusobnom skoru 20:14.

Tenis mu nije doneo samo sreću na terenu, već i van njega. 1992. zaplesao je svoj prvi pobednički ples nakon osvajanja Vimbldonskog trofeja, sa devojkom koja će mu devet godina kasnije postati žena. Andre Agasi je oženio najbolju teniserku svih vremena, Štefi Graf.

Po svim ovim statistikama ovakva karijera je verovatno bila nedostižna 2004. godine. Verovatno su svi govorili da će proći mnogo vremena dok neko ne ponovi njegov uspeh. Međutim, promene su stigle mnogo brže od očekivanog. Jedan kratak period je bio trener najboljeg tenisera na svetu, koji je uz Nadala i Federera odavno prestigao njegove rekorde, ali po raznovrsnosti, svakako zaslužuje da se nađe odmah iza njih.

Na redu je američka sezona, odakle potiče i ovaj slavni teniser. Dolaze nam veliki turniri i prilike za nove stranice teniske istorije 21. veka.

(Tenis Uživo, M. Uzelac)


Teme:   Andre Agasi, Vesti, Zanimljivosti


Komentari: 4

 
Slonodan August 11, 2021 Odgovori

I dokazano da je u delu karijere kada je sve to osvajao koristio narkotike…I tačka.

 
dusko August 14, 2021 Odgovori

i ovo dokazuje kakve imamo novinare.on se nemoze porediti s nadalom federerom a kamo li sa djokovicem a vidite u naslovu spominju ga kao igraca 21.-og veka.primitivizam sa dna kace u novinarstvu.

 
dusko August 14, 2021 Odgovori

20-tog veka.gore greska moja

 
dusko August 14, 2021 Odgovori

20-tog veka.gore greska moja

Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.