12/01/24 - 12:23h

Melburn park – dom prvog grend slema sezone

 

Od 14. januara najbolji teniseri i teniserke sveta u Melburn parku će se boriti za titulu šampiona Australijan opena.


Melburn park

Prvi turnir je održan 1905. godine u Melburnu, u naredne 22 godine nosi naziv Prvenstvo Australazije (The Australasian Championships), kada je naziv promenjen u Prvenstvo Australije (The Australian Championships).

Godine 1969. uključivši se u „Open eru“, započetu godinu dana ranije, postaje otvoreno prvenstvo na kom su mogli da igraju i amateri i profesionalci, i dobija današnje ime.

Do 1988. godine turnir se igrao na travi, od tada na tvrdoj podlozi. Te godine je takođe premešten sa Kujang stadiona u Flindres, odnosno Melburn Park (kako je preimenovan 1996.). Ovo je jedan od najvećih sportskih prostora u Australiji koji se po potrebi adaptira za koncerte, plivačke i auto-moto događaje, klizanje, biciklizam…

Dom prvog grend slem turnira u sezoni sastoji se iz tri terena sa pokretnim krovom koja mogu da se iznajmljuju tokom cele godine osim u januaru, kada se igra turnir. Ukupno ima 35 otvorenih terena.

Izvor: ticket merchant

ROD LEJVER ARENA

Rod Lejver Arena predstavlja samo srce Melburn Parka i mesto je na kom su se vodile istorijske teniske bitke.

Centralni teren 2000. godine dobija ime po jednom od najboljih australijskih tenisera svih vremena – Rodu Lejveru – jedinom teniseru koji je dva puta osvajao sva četiri grend slem turnira u jednoj godini. Popularna “Raketa” drži rekord po broju osvojenih titula – 200. Čak sedam puta uzastopno godinu je završavao na prvom mestu i na kraju stao na 11 grend slemova. Drži rekord sa osvojene 22 titule u sezoni, a tokom šezdesetih godina prošlog veka sedam vezanih sezona osvajao je 10 i više titula. Devet puta je bio najbolji na turniru Čempionšip serije, preteče današnjih Mastersa iz serije 1000. Australiji je doneo pet titula u Dejvis kupu.

Stadion kapaciteta 14.820 mesta svoju najdinamičniju transformaciju doživljava u martu 2007, tokom Svetskog prvenstva u plivanju kada je izgrađen 50-metarski bazen.

Sedišta na stadionu su zamenjena 2005. godine tako da su redovi između njih prošireni, pa se daleko lakše prolazi. Takođe, napravljen je pokretni krov koji se otvara ili zatvara za samo 15 minuta, a zahvaljujući kojem se mečevi mogu igrati i kada su vremenski uslovi loši.

“Put šampiona”

Unutar objekta postoji hodnik koji vodi od svlačionica do ulaza na teren, nazvan “Put šampiona”. Celom njegovom dužinom postavljeni su posteri svih šampiona Australijan opena, među kojima su najuspešniji Roj Emerson, Novak Đoković, Rodžer Federer, Andre Agasi, Margaret Kort, Serena Vilijams, Ivon Gulagong, Štefi Graf, Monika Seleš, Martina Hingis i mnogi drugi.

Decenijama je istorija pisana na ovom mestu, a poslednji put izmenio ju je najbolji srpski teniser. Đoković je i akter najdužeg meča u istoriji turnira – 2012. kada je slavio u finalu protiv Nadala, posle iscrpljujućih pet sati i 53 minuta, rezultatom 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5.

DŽON KEJN ARENA

Džon Kejn Arena je drugi po veličini stadion u Melburn Parku. Njen kapacitet je 10.500 mesta, takođe ima pokretni krov, ali i pokretna sedišta.

Stadion je prvobitno nazvan Multifunkcionalni objekat, da bi prava na ime kupila kompanija “Vodafon” . Bila je dom košarkaškim klubovima Saut Dragons, Viktorija Titans i Melburn Tajgers, ali su je oni napustili zbog skupog zakupa. Osim košarke i tenisa, na terenima drugog po veličini stadiona igrao se i netbal.

Vodafon Arena preimenovana je prvog jula 2008. u Hajsens Arenu, posle sklapanja višemilionskog ugovora sa istoimenom kineskom kompanijom bele tehnike i elektronskih aparata (Hisens). U avgustu 2018. prava je preuzeo Teniski savez Australije, a zvaničnici su odlučili da joj ime bude nekorporacijsko i nazvali je jednostavno Melburn arena.

3. februara 2020 viktorijanski premijer Danijel Endruz najavio je da će arena biti preimenovana u „John Cain Arena“ u čast Džona Kejna, mlađeg, pokojnog premijera države Viktorije, koji se smatra kritičnom figurom u o tome da Australijan opena nastavi da se održava u Melburnu sredinom osamdesetih prošlog veka. Novo ime počelo je da se koristi u decembru 2020. godine.

Zimbio.com

MARGARET KORT ARENA

Nekadašnji “Show Court One” izgrađen je 1988, kada i celokupni Melburn Park, ali je tačno 15 godina kasnije dobio ime Margaret Kort Arena – po najuspešnijoj australijskoj teniserki ikada. Tokom rekonstrukcije krajem prethodne decenije kapacitet je povećan na 7.500 mesta, a od 2015. u upotrebi je i pokretni krov.

Sve do 2007. godine podloga teniskih terena bila je „Rebound Ace“, poznata po zelenoj boji, ali i po brojnim pritužbama tenisera da je uzrok povreda. Učesnici turnira žalili su se da ta podloga na visokoj spoljnoj temperaturi postaje lepljiva. Najzad, zamenjena je sada već čuvenom plavom „Plexicushion“ podlogom, vrlo sličnoj onoj na US Openu u Njujorku.

Organizatori Australijan Opena objavili su da će od 2020. godine „GreenSet Worldwide“ biti zadužen za podlogu na terenima Melburn parka.

Prvi grend slem sezone i dalje će se igrati na prepoznatljivoj plavoj, tvrdoj podlozi, ali je više neće dobavljati “Kalifornija Sports Surfaces”.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Australian Open, Grend Slem, Teniseri, Teniserke, Turniri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.