05/04/16 - 09:59h

Marijan Vajda: Stop diskriminaciji žena

 

Trener Novaka Đokovića je za slovačke medije dao svoje viđenje o raspodeli nagrada na ATP i WTA turnirima.

Foto: teraz.sk

Foto: teraz.sk

Vajda je kritikovao izjavu bivšeg direktora Indijan Velsa, Rejmonda Mura koji je izjavio da ženski tenis ne zaslužuje trenutne nagrade.
Slovak smatra da je izjava najboljeg tenisera sveta loše shvaćena, pa je zbog toga nastala medijska hajka.

Ja sam za to da budu izjednačeni kad su narade u pitanju. Ne treba da diskriminšemo žene. I one su takođe veoma popularne, a to potvrđuje i 16.000 gledalaca u završnici Indijan Velsa. I žene su interesantne za medije, poznate su ličnosti, imaju svoje udruženje…. Na nekim nižim turnirima, žene dobijaju daleko manje nagrade od muškaraca“, rekao je Vajda i čestitiao damama što su uspele da se izbore za jednake nagrade na velikim turnirima.

Poznati trener se ne slaže sa teorijom da bi i žene, ukoliko hoće jednake nagrade, trebale da igraju pet setova na Gren slemu.

Možemo raspravljati o tome koliko hoćete. Ja verujem da bi žene uspele i to kad bi se tražilo, ali mislim da je sve to previše. Nije tu samo reč o fizičkim mogućnostima, iako je ženski tenis dosta napredovao, atraktivniji je, borbeniji… I ne govorim sve ovo samo zato što moje dve kćerke treniraju tenis.

Đokovićev trener smatra da je Mur svojim izjavama više rekao o sebi, nego o ženama.
To je bio izliv njegove slabosti, u kojem je pokazao svoj ego. Njegovi komentari su potpuno nedostojni žena.

U razgovoru, Vajdi se pridružio i slovački teniser Filip Polašek, koji takođe smatra da su Murove reči bile preteške.

Očekivao sam da će neko preseći te njegove komentare, ali ne. Svi su se ponašali kao da on nije ništa rekao. U principu, kada govorimo o visokim nagradama za muškarce, možemo se zahvaliti trojici ili četvorici tenisera iz vrha koji su privukli sponzore i doprineli nagomilavanju fonda.

Polašek smatra da u ženskom tenisu nedostaje konkurencije.

Nedostaje generacija kakve su bile Graf, Devenport, Enan i Klajsters, posebno sad kad je Šarapova suspendovana. Vi praktično imate samo Serenu Vilijams koja može da privuče sponzore, da popravi fond…. Odlazak Vilijamsove bio bi veliki udarac za WTA u marketingu. Možda ima malo istine u svemu što je Mur rekao, ali ipak je preterao.Korisno je i za ATP i za WTA da se turniri igraju u isto vreme, svi od toga imaju koristi“ rekao je nekada dvadeseti dubl igrač sveta.

Pročitajte još:

(Tenis Uživo, M. Petković)


Teme:   ATP, Marjan Vajda, Teniseri, Teniserke, Vesti, WTA nagrade


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.