08/02/15 - 22:45h

Ljudi, Fed kup reprezentacija ipak postoji! (blog)

 

Godine 2012. naše devojke igrale su u finalu Fed kupa. Tih novembarskih dana krojila se istorija našeg ženskog tenisa. Sa Anom Ivanović i Jelenom Janković u timu naša Fed kup reprezentacija imala je velike šanse da se domogne najvrednijeg trofeja u ekipnom ženskom tenisu, ali je on ipak pripao domaćoj reprezentaciji. Tada su Šafarova i Kvitova bile bolje od naših teniserki. Tada su uz naše devojke bile i Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić kojima su se vrata reprezentacije tek otvarala. Nepune tri godine kasnije reprezentacija Srbije našla se u situaciji da se bori za plej-of za popunu Svetske grupe B. Za reprezentaciju koja zauzima visoko šesto mesto na ranking listi Fed kupa to je u najmanju ruku neočekivano, ali pre svega neprijatno.

fed_kup_reprezentacija_ipak_postoji_1

Da krenemo od početka. Srbija među prvih 100 ima četiri igračice, što za zemlju naše veličine i ekonomske snage predstavlja odličan skor. U prvih 200 je još i Jovana Jakšić, a među najboljih 300 našla se i Vesna Dolonc. Nadomak prvih 300 je i perspektivna Ivana Jorović. Dakle, na otprilike 7-8 igračica naša Fed kup reprezentacija može potencijalno računati. Sa ovakvim renkingom Srbija bi trebalo da bude protivnik za poštovanje i izbegavanje, ali u stvarnosti nije tako. Zašto smo došli do situacije da igramo mini turnir kako bi popunili Svetsku grupu B?

Nije nikakva tajna da se na nacionalni dres u Srbiji gleda iz različitih uglova. Razlike variraju od sporta do sporta, od igrača do igrača i tako je svuda. Ipak stiče se utisak da naša ženska reprezentacija u poslednje vreme ima prilično problema da sastavi tim pred svaki naredni meč. Dueli u Budimpešti nisu bili izuzetak. Pozivi preko medija, ili bolje reći apeli igračicama da igraju za reprezentaciju preko medija, nisu bili dovoljni novoj selektorki da na vreme zna na koje igačice može račnati. Tatjana Ječmenica, verovatno u trenucima očaja, nije krila da joj neke igačice nisu ni SMS-om odgovorile na poziv da igraju, dok su neke bile malo “bolje” pa su to učinile. O imenima nećemo sada. Kažu da nije korektno, a i dame su u pitanju.

fed_kup_reprezentacija_ipak_postoji_2

Mediji su sledeći. Da li znate koliko je medijskog prostora posvećeno nastupu naših devojaka u Fed kupu? Možda neke marketinške agencije znaju tačan podatak, ali meni se to čini i više nego nedovoljnim. Prilog ili dva na TV-u nisu bili dovoljni da nacija stekne utisak da novi nacionalni sport (ako se tenis tako može nazvati) i dalje postoji, iako ne igraju oni najbolji. Da li to znači da ne treba da gledamo naše momke u Kraljevu za koji dan ako ne bude igrao Đoković!?

fed_kup_reprezentacija_ipak_postoji_5

Odustajanja od reprezentacije je bilo i biće. Iskren da budem, ne možemo svi na identičan način gledati na tu pojavu. Neke privatne stvari i razlozi su uvek ono što nas motiviše ili demotiviše. U to ne treba ulaziti. Ipak, to su opravdanja za kratke staze. Ako neko ne može ili ne želi da igra za reprezentaciju nekoliko godina, treba mu se zahvaliti na svemu i pronaći nekoga ko hoće, jer reprezantacija mora i dalje da postoji i igra mečeve. Ječmenici su se odazvale devojke od po 17, 21, 22 i tako dalje godina. I pogodte šta. Pobedile su. I to više nego ubedljivo. Bez pompe, pretnji i velikih medijskih natpisa na naslovnim i poslednjim stranama naših novina one su uspele. Uspele su da prekinu niz loših rezultata. Uspele su da pobede daleko bolje protivnice od sebe. Uspele su da se samoafirmišu i povrate nadu da nije sve izgubljeno. Ova lepa mladost donela je divne vesti iz Budimpešte nakon kojih, nadamo se, više se neće na našu Fed kup reprezentaciju gledati na isti način.

fed_kup_reprezentacija_ipak_postoji_3

fed_kup_reprezentacija_ipak_postoji_4

Kažu da je najveći kompliment kada ti ga daju kolege, pa treba istaći da nije sramota podržati naše devojke, kao što su neki naši teniseri to uradili. Znamo da neki od njih imaju važnijih privatnih obaveza, ali setite se da je tenis ipak nešto u šta su uložili čitav život i da oni najbolje znaju koliko treba napora da bi se jedna ovakva pobeda osvarila.

fed_kup_reprezentacija_ipak_postoji_6

Aleksandra, Ivana, Doroteja i Vojislava takođe imaju obaveze. Ove devojke takođe igraju na turnirima širom sveta. I one su umorne i one traže put ka vrhu. Da li je lakše doći do njega ili ostati na njemu ne znamo, ali znamo da njihovo zalaganje i sjajne pobede moramo poštovati!

Bravo devojke. Srbija je ponosna na vas!

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Aleksandra Krunić, Ana Ivanović, Bojana Jovanovski, Doroteja Erić, Fed kup, Ivana Jorović, Jelena Janković, Jovana Jakšić, Srbija, Srpske teniske nade, Vesna Dolonc, Vojislava Lukić, WTA Rang Lista


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.