16/12/20 - 14:43h

Ljubičić: Novak je pronašao način da pobedi Nadala i Federera

 

Trener Rodžera Federera Ivana Ljubičić govorio je o povlačenju Velike trojke.


Foto: Quinn Rooney/Getty Images AsiaPac

– Njih zameniti biće veoma teško, ali mislim da tenis nije u opasnosti kada se oni povuku. To se, takođe, mislilo posle faze Borga i Mekinroa ili Samprasa i Agasija. Možda u kratkom periodu oni koji pobede neće dobiti toliko pažnje, ali postoji nešto što me teši. To je da će Rodžer i Rafa biti povezani sa tenisom i kada napuste teren. Bilo je dosta ’brojeva 1’ koji su nestali sa mape nakon odlaska u penziju, poput Samprasa. Ali, Rodžer i Rafa su izgradili nasleđe koje je jedinstveno i promenili su istoriju sporta. – rekao je Ivan i nastavio:

– Mediji im daju na važnosti zbog sve što su radili od 2005. godine. Doprineo je i Đoković svemu tome, pronašao je način da ih pobedi. Ostali igrači su upoznali trojicu toliko jakih protivnika, gotovo ih nemoguće sve pobediti na istom turniru. Nalbandijan je to učinio samo jednom, to je jasan dokaz. Vavrinka, na primer, je imao sve da uspe u tome, ali je imao ogromnih problema sa Federerom.

Federer se još uvek oporavlja od povrede i operacija kolena, a Ivan kaže da je prioritet da bude spreman da igra na Vimbldonu:

– Neverovatno je videti da nema nikakav problem da se vrati na vrhunski nivou, čak i kada nedeljama nije trenirao. Ta lakoća je neverovatna. Spolja se čini da je to prirodni dar, ali sve je to u stvari rezultat intenzivnog rada i hiljada sati ponavljanja… Pokušavamo da se pripremimo za narednu sezonu. Od sredine decembra treniraćemo u Dubaiju. Prioritet je Vimbldon.

On je govorio i o novoj Asocijaciji tenisera koju su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil.

– Razumem dobru nameru da novac mora da se raspodeli pravednije i znam da se slabiji teniseri osećaju zapostavljeno. Ali, kod svakog udruženja pojaviće se isti problemi jer ćete o novčanim nagrada uvek morati da razgovarate sa predstavnicima turnira i ATP-a. Jasno je da to nije savršena organizacija, komunikacija sa teniserima bi trebalo da se poboljša.

(Tenis Uživo, J. Erdei)


Teme:   Ivan Ljubičić, Novak Djoković, Rafael Nadal, Rodžer Federer, Teniseri, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.