22/09/16 - 13:26h

Lepčenko uradila isto što Šarapova, a prošla bez kazne!

 

Marija Šarapova je kažnjena zbog korišćenja Meldonijuma, dok je Varvara Lepčenko dobila dozvolu da se takmiči iako joj je ta supstanca pronađenena u četiri uzorka.


zimbio.com

zimbio.com


Meldonijum, od januara ove godine zabranjena supstanca na listi Svetske antidoping agencije, bio je razlog što je ruska teniserka Marija Šarapova suspendovana iz belog sporta. Međutim, naturalizovana Amerikanka Varvara Lepčenko je, iako joj je ta supstanca pronađenena u četiri uzorka, DOBILA DOZVOLU od Međunarodne teniske federacije da se nesmetano bavi tenisom.

Kako javlja agencija DPA, Lepčenko je prošla bez kazne uprkos tome što je na doping testu bila pozitivna upravo na meldonijum, istom onom zbog kog je petostruka grend slem šampionka Šarapova kažnjena.

Šarapova će tek u oktobru saznati koliko će još morati da bude van tenisa, a kazna joj je stupila na snagu kada je otkriveno da je u njenom januarskom uzorku sa Australijan opena bilo tragova ove sada zabranjene supstance.

Varvara Lepčenko, 79. teniserka sveta koja nastupa pod zastavom Sjedinjenih Američkih Država iako je rođena u Uzbekistanu, takođe je koristila meldonijum. To je potvrđeno u njenim uzorcima od 7. januara, 1. februara, 1. marta i 7. aprila, javlja DPA. Agencija dodaje da se Amerikanka pravdala da je pre Božića prestala da koristi meldonijum, te da su u telu ostali samo tragovi.

Međunarodna teniska federacija je objavila da su u njena četiri nalaza zaista bile opadajuće vrednosti kako je vreme odmicalo. Lepčenkovoj je, tako, i definitivno ukinuta privremena suspenzija u toku trajanja istrage, jer je procenjeno “da nije prekršila pravila ni sa nekom namerom, ni svojom nepažnjom”.

Meldonijum, podseća DPA, je lek koji se proizvodi u Letoniji i popularan je u zemljama Istočne Evrope jer pospešuje cirkulaciju krvi ka srcu.

Šarapova je tvrdila da ga je u vreme dok je bio legalan koristila isključivo u medicinske svrhe i da nije primetila da je postao zabranjen, jer se, kako je rekla, “ta informacija nalazila duboko pohranjena u jednom ogromnom mejlu koje su teniseri dobili od antidoping službenika”.

To opravdanje nije prihvaćeno…

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Varvara Lepčenko, Vesti


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.