23/06/16 - 12:42h

Lejver: Voleo bih da Novak kompletira slem!

 


Ako Novak Đoković osvoji Vimbldon i US open kompletiraće sve četiri grend slema u sezoni. Na putu ka realizaciji tog cilja, imaće podršku čoveka koji je poslednji uspeo da ostvari to dostignuće.

zimbio.com

zimbio.com


Rod Lejver dobro zna koliko je teško osvojiti sva četiri grend slema u jednoj sezoni – to mu je pošlo za rukom 1962. i 1969, i od tada niko nije ponovio taj podvig.

Đoković je na pola puta. Ukoliko treći put u nizu pokoti Vimbldon, ostaće mu još US open za kompletiranje kalendarskog slema.

Mislim da ima dosta dobre šanse da osvoji sve, i voleo bih da se to dogodi – rekao je Lejver.

Osvajanjem Rolan Garosa, Novak je postao aktuelni šampion sva četiri grend slema, što je retko zabeleženo u open eri.

Još ređa je situacija da jedan igrač osvoji sva četiri velika turnira u sezoni – poslednji koji je to učinio je upravo Rod Lejver, pre 47 godina.

Đoković je osvojio četiri grend slema za redom, to je jako velika stvar, iako je to učinio tokom dve sezone. Ja sam bio oduševljen svojim uspehom 1969. Nikada se nisam pripremao za grend slem razmišljajući “Osvojiću ga”, već sam bio srećan što imam priliku da se takmičim. Tako je bilo i 1969. – govori 77-godišnji Australijanac.

Niko nije bio blizu ponavljanja Lejverovog uspeha. Pre Novaka, samo su Mats Vilander 1988. i Džim Kurijer 1992. osvojili Australijan open i Rolan Garos, ali su obojica zaustavljeni na Vimbldonu.

Lejver je prisustvovao Novakovom prvencu u Parizu, ali zbog klime neće putovati u London da prati Vimbldon sa lica mesta. Ipak, najavljuje dolazak na US open kako bi iskoristio priliku da svečano “pusti u pogon” svoju autobiografiju.

Đoković ima sjajnu igru. Svojom konzistentnošću i dubokim udarcima ne dozvoljova protivnicima priliku da dobiju kraće loptice i probiju ga. Ako je loptica dovoljno duboka, ne možete puno toga da učinite – smatra Rod.

Lejver zna da će pritisak na srpskom teniseru biti veliki.

Biće to težak test. Jedina stvar oko koje treba da brine, i oko koje ja brinem, je što mora da odigra sedam mečeva da bi osvojio trofej. Ali mislim da je vrlo moguće da će uspeti.

(Tenis Uživo, M. Marjanović)


Teme:   Vesti, Vimbldon


Komentari

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.